ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Boris Kovačev – OKO nas

08.02.2012.

Nakon mnogo izložbi fotografskih amatera, Đurđevac je dobio priliku da vidi kako fotografiraju profesionalci. U Galeriji Centar 2 u Domu kulture, svoje fotografije će izložiti Boris Kovačev, fotograf agencije CROPIX, pod nazivom ‘OKO nas’.

Ovaj mladi Kalinovčan, član Foto kino kluba Drava iz Đurđevca, svoju zaljubljenost u fotografiju pretočio je u svoj životni poziv. Njegove fotografije objavljuju sve dnevne novine i razni časopisi, te internetski portali. Otvorenje izložbe je u subotu 11.02.2012. sa početkom u 19,00 sati, a ostaje otvorena do 12.03.

Boris Kovačev je ime koje zvuči poznato, čak i onima koji površno listaju novine. Atraktivna i aktivistička novinarska fotografija njegov je ‘osobni znak’, razvijen već u srednjoškolskim klupama. Radoznali pogled tog mladog oka vrlo je rano počeo razgrtati pozadine i otčitavati podstave, bilo da je riječ o ljudskoj zajednici ili krajoliku. Znao je vidjeti ono što zanosi u krajoliku: čvrsta, stamena stabla, krhke vlati trave na valovitim Peskima, dravske virove, cvijet zasuskan u livadi. U svijetu gdje se ljudi stide poezije i poetičnosti, ispisao je Boris svoje ekloge zavičajnom prostoru, nimalo brbljavo, nimalo sladunjavo, već odgojenom slikarskom varijantom, kao čovjek kojemu je estetika prirodno stanje i dio svjetonazora.

Imala sam prigodu promatrati ga u poslu: fotografirajući jednu staru kuću, prilazio joj je kao živom biću, tražio njeno lice pod naslagama vremena, paučine i prašine, otkrivao tragove ruke vrijednih domaćih majstora, da bi je naposlijetku prikazao u najboljem mogućem svjetlu i izdanju, kao uspavanu ljepoticu, probuđenu našim aktivističkim energijama. U prirodi pak, intuitivno je osjetio vrijednost metafore GODIŠNJIH DOBA, poistovjećenih s ljudskim trajanjem i onim rilkeovskim ‘kruzima što se šire’ transcendirajući biće prema beskonačnom.

Pa ipak, bilo je nekako određeno da Boris zauzme poziciju SVJEDOKA VREMENA, te da nas obdari odličnim fotografijama javnih osoba, koje dominiraju sferama politike, sporta, kulture i masovne zabave. Čini se da svaka takva fotografija zorno odgovara na pitanje ŠTO JE TO JAVNA LIČNOST, uvjeravajući nas kako najčešće ne postoji dovoljno maski koje bi razvikani i slavni željeli navući u trenutku kad prema njima krene zasljepljujući ‘blitz’. Živjeti i trajati u bljesku zapravo je nemoguće, a da se pri tom sakriju zlovolje, nesigurnosti, kunktatorstvo, strahovi, grč nelagode proizišao iz trajne dileme: Jesam li to stvarno JA kakvoga javnost očekuje, hoću li sutra biti tu i tko će od ovih iz ‘mase’ biti na mome mjestu? Čini nam se da je upravo Boris Kovačev uhvatio te salamanderske trenutke slavnih, moćnih i poznatih, da bi nam predočio njihova ‘početna lica’ i startnu točku osobnosti, na kojoj bi ih eventualno i vrijedilo upoznati.

Promatramo li njegove fotografije i kao komentare mladoga intelektualca, s izvjesnim nadopisom, izraženim kroz pozu, kut, kompoziciju, pozadinske detalje, bit će jasno da imamo autora u svjetskom trendu, temperamentnog, obavještenog, s izraženim samopouzdanjem, što mu omogućava da iz ‘uslužne djelatnosti’ prebaci fotografiju u autorski i najčešće umjetnički izraz, doprinoseći podjednako ovom atraktivnom mediju, kao i vlastitom imenu, o kojemu će se sasvim pouzdano jos čuti. Raduje nas ako smo svojom diskretnom nazočnošću u njegovim početcima, dodali barem jedno pero u njegova rastuća krila.

Božica Jelušić

No comments yet.