ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Boris Hnatjuk – TEHNONATURA

04.04.2014.

Pozivamo vas na otvorenje izložbe fotografija autora Borisa Hnatjuka pod nazivom TEHNONATURA koje će se održati 8. travnja 2014. godine u 20 sati u Maloj dvorani Galerije Price, Pučko otvoreno učilište Samobor, Trg Matice hrvatske 6.

Boris Hnatjuk - TEHNONATURA
 
Izložba ostaje otvorena do 11. svibnja 2014. godine.

Radno vrijeme galerije:
utorak – četvrtak 9-14h, petak 13-19h, subota – nedjelja 10-17h.
 
TehnoNatura, pojam koji je kontradiktoran po svojem značenju i upravo je to ono što fotografije Borisa Hnatjuka prikazuju. Predočuju često bolno očit nesklad čovjekove intervencije u prirodu, no ponegdje se ipak uspije stvoriti harmonija dirigirana ljudskom rukom.

Zanimljivo je da je natura latinska riječ za prirodu što je nekada označavalo pojam esencijalne kvalitete i urođenu dispoziciju, a u drevna je vremena doslovce značila “rođenje”. Natura je bila latinski prijevod grčke riječi physis (φύσις), koja se izvorno povezivala s unutarnjom motiviranošću i karakteristikama koje biljke, životinje i ostala živa bića razvijaju u skladu sa sobom. Ljudskim pokušajem uspostavljanja dominacije prirodom postepeno počinjemo gubiti svoje unutarnje razloge zadovoljstva i okrećemo se vanjskim faktorima za koje se nadamo da će nas zadovoljiti i potaknuti na aktivnost. Rezultat tog puta je da se čovjek sve više okreće tehnici i mehanici koji su postali dostupni i sveprisutni.

Boris Hnatjuk svojim crno bijelim fotografijama lišava prizor određene „težine“ koju boja nedvojbeno unosi u kompoziciju. On stvara svijet u koji uz crnu i bijelu dozvoljava samo sivoj da uđe mijenjajući nam navikle poglede i namećući nam detalje iz prirode uz koje prolazimo svakodnevno ne primjećujući. Igra vlati trave, grane drveća, oblaci koji mirno plove nebom, bršljan koji lagano puzi svojim putem priroda je koja se svakodnevno nalazi oko nas sada gledana fotografskim okom osobe koja stoji iza fotoaparata. No nešto nam ipak smeta u pogledu. Da li samotnost napuštenog i devastiranog odmorišta punog sjećanja, automobil koji je postao dio životne potrebe sada je neupotrebljiv i ostavljen napušten u polju kao i mnogo drugih stvari koje danas iskoristimo i odbacimo.

Fotografija je medij u kojem nema skrivanja, koja svjedoči suvremenu potrebu za izostankom dociranja simbola i značenja. Zamjećujući slikovitost i ugođaje prizora koji se nalazi pred njim Boris Hnatjuk stvara zapise sa vlastitim učinkom. Istraživački put donosi raznolike rezultate kojima umjetnik predočava vlastiti svijet pružajući nam mogućnost da sami odredimo njegove namjere. Šalje li nam on poruke i skrivene metafore ili su fotografije ovog ciklusa „TehnoNatura“ samo jednostavni zapisi jednog duševnog stanja u kojem želimo opet uspostaviti sklad sa sobom okrećući se unutrašnjim potrebama i prirodi no usuglašavajući to sa tehnikom od koje fotograf ne može pobjeći.

Kao što je Leonardo da Vinci rekao: “Iako je čovjek sa svojim duhovnim sposobnostima otkrio velik broj pronalazaka, nikad neće otkriti pronalazak koji može nadmašiti prirodu po ljepoti, jednostavnosti i neposrednosti, u čijem stvaranju ne nedostaje ništa i ništa nije prekomjerno.“

Nikolina Mahović

No comments yet.