ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Bojan Mrđenović – Dobrodošli

04.11.2011.

U dubrovačkoj Galerija ‘Florin dom’, u subotu, 5. studenog, u 19 sati, otvara se izložba fotografija zagrebačkog umjetnika Bojana Mrđenovića pod nazivom ‘Dobrodošli’.
.
Bojan Mrđenović - Dobrodošli
.
Ciklus fotografija što ga je Bojan Mrđenović ostvario motivom napuštenih kuća, donosi potresnu priču obavijenu opnom vremena koje se nataložilo na njihove interijere. Ambivalentno nazvan ‘Dobrodošli’, ciklus tematizira posljedice demografske tranzicije u okolici Daruvara, Bjelovara, Kutine, Virovitice. Napušteni domovi, razbijeni kip Djevice Marije, odjeća koja već dvadesetak godina netaknuta visi u polomljenom ormaru, sve su to reprezenti jedne tihe mijene, odlaska sa sela u gradove, zaustavljeni u nekom trenutku i nepromijenjeni do danas.
.
Otežala spokojnost što dominira ovim fotografijama, prisutna je i na drugim Mrđenovićevim djelima. Konstantno zastupanje skrivenih, statičnih, bremenitih i zaboravljenih motiva, ovog fotografa svrstava u kategoriju intimističkih umjetnika čija su djela najčešće oslobođena ljudske pojavnosti. Ipak, ljudska im je prisutnost imanentna; iako nisu motiv, ljudi i njihova djela tema su svih Mrđenovićevih fotografija, bilo da je riječ o ciklusima ‘Budućnost’ (u kojem su građevine istoimenog poduzeća protagonisti priče o raspadu jednog društvenog sustava), ‘Toranj’ (kojeg čine motivi ratom uništenog sela kraj Pakraca) ili fotografijama iz ovog ciklusa. Njihova estetska komponenta koja kod promatrača slojevito progovara na emotivnoj razini, jasno je zastupljena i tehničkim postupkom na fotografijama dodatno naglašena… iz teksta Marina Ivanovića
.
Bojan Mrđenović rođen je 1987. godine u Virovitici. Završio je preddiplomski studij povijesti umjetnosti i informacijskih znanosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Studira filmsko i TV snimanje na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Izlagao je na više skupnih, dok mu je ovo druga samostalna izložba.
.

No comments yet.