ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Bogomir Duzbaba – Ukroćena mijena

01.10.2012.

U LG Galeriji u Pazinu, u ponedjeljak, 1.listopada, s početkom u 19 sati, otvara se izložba fotografija Bogomira Duzbabe – Ukroćena mijena. Izložbu će predstaviti Eugen Borkovsky.

Bogomir Duzbaba - Ukroćena mijena

Bogomir Duzbaba podastire fotografije koje izazivaju zanimanje u prvom čitanju. Nove konotacije javljaju se pažljivijim promatranjem, a sasvim nove bivaju asocirane temeljem postava. Komunikacija s promatračem ostvarena je na dvjema razinama: promatrača i pojedinog rada bez obzira na pozicioniranje u prostoru i rad kao dio niza ili grupe. Postav postaje moguća varijanta interpretacije.

Pred nama su doživljeni trenuci koji se ne mogu ponoviti. Dvojbenost pojma trenutak i njegov obim, značenje i definicija, mogu se različito interpretirati. Trenutak može biti konvencionalno tumačen, sekundom, danom, godinom, a može biti personaliziran i sveden na doživljaj individualnog saznanja. Od toga ovisi kakva će relacija biti uspostavljena u procesu komunikacije umjetnika samog sa sobom ili promatrača i djela. Kolekcija fotografskih radova koje potpisuje Bogomir Duzbaba poigrava se promatračevom percepcijom na području vizualnog i doživljajnog.

Radovi iniciraju nekoliko mogućih interpretacija. Najzanimljiviji diskursi su premisa autora, vrijeme nastanka radova i ponuda promatraču. Prilikom dogovora i selekcije fotografija za izložbenu prezentaciju, odlučeno je da se projekt sačini od dvije grupe radova. Jednu grupu čini ponuda detalja slučajnih, atmosferskim promjenama „dovršenih“ motiva. Drugu grupu radova čine isječci kombinacija poteza učinjenih voljno, ljudskom rukom. U obje grupe autor uvijek iz viđenog izrezuje detalj. Iako radovi na prvi pogled djeluju apstraktno, ubrzo zapažamo da je izborom elemenata, postojećoj vizualnoj činjenici, ponuđena nova realnost. Izbor odražava ambivalentnost motiva.

Autor se prepušta kultiviranom instinktu. Promišljanje počinje kombinacijom slučajnosti i osluškivanja osobnog dojma. Tako se pred nama nižu radovi koje možemo predstaviti u nizu koji nije kronološki vezan uz nastanak već uz količinu uklopljene energije. Daljnje istraživanje / igranje, rasprostire se na spomenuta područja. U jednoj grupi oblika prevladavaju tonovi, bogate nakupine koje mogu asocirati na dijelove pejzaža. Drugi oblici koje nalazimo na radovima su izresci grafizama, linije ili potezi slični nekom znakovnom pismu. Obje grupe dramatično se preklapaju u energiji kreativnog čina tijekom postupka i u rezultatu moguće prezentacije. iz teksta Eugena Borkovskog

Bogomir Duzbaba rođen je u Voloskom 1957. godine. Fotografijom se bavi tridesetak godina. Surađivao u listu ‘Val’ i ‘Adria-mehr’. Dobitnik je druge i treće nagrade na natječajima AVFK u Delnicama. Na foto natječajima Grimalda dobitnikom je nekoliko pohvala i prve nagrade 2010. godine. U Pazinu osvaja drugu nagradu na natječaju u organizaciji DLS Pazin 2011. godine a iste godine i pohvalu na ‘Petrovi’ u Vranji. Sudjelovao na izložbama ‘More’ kino kluba ‘Liburnija’ u Rijeci. Redovito je sudionik likovnih projekata u Grožnjanu i na mnogim kolektivnim izložbama. Živi i radi u Rijeci.

No comments yet.