ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Biljana Knebl – Boje, ljudi, gradovi

28.10.2013.

Pozivamo vas na izložbu fotografija autorice Biljane Knebl pod nazivom BOJE, LJUDI, GRADOVI koja će se održati u utorak, 29. listopada u 19:00 sati u GalerijiFotokluba Zagreb, Ilica 29/3, Zagreb.

Biljana Knebl - Boje, ljudi, gradovi
 
Fotografirajući slikarskim umijećem

Biljana Knebl svestrana je umjetnica koja se uz grafički dizajn, ilustraciju, slikarstvo, dugi niz godina bavi fotografijom, a od 2008. godine aktivna je članica Fotokluba Zagreb. Ono što je specifično kod ove autorice jest da je to kreativno iskustvo, koje zahtijeva preciznost i maštu, uspješno utkala u sve svoje fotografske slike, bez obzira jesu li su one umjetničkog ili dokumentarističkog karaktera.

Kao što i sam naziv izložbe govori, „Boje, ljudi, gradovi“samo su inicijalni likovni elementi preko kojih autorica razvija priču jednog pažljivo odabranog trenutka. Upravo je fotografija kao medij neodvojiva od klasičnih umjetnosti, jer je od druge polovice 19. stoljeća pomoglo slikarstvu da evoluira u nove mogućnosti ili čak krajnosti, postavši svjesna imitacija fotografske slike.

Pojedine scene u Biljaninom radu, bez obzira da li se radi o jednostavnim ili složenim interijerima ili eksterijerima, postaju namjerni fragmenti neke veće priče u kojima autorica izražava svoju osjećajnost pomoću naglašenih jarkih boja koje postaju njezin zaštitni znak.
U ciklusu od tridesetak radova, većina kojih su bili pojedinačno izlagani na međunarodnim žiriranim izložbama, autorica stvara novu prepoznatljivu estetiku u kojoj snimljeni likovi stoje poput statista ispred bogate, dinamične kulise. Upravo ono što je u pozadini jest glavna tema fotografije, kao što su jureći tramvaji, ulice prekrivene snijegom, jumbo plakati, šareni zidni graffiti, telefonske govornice, restorani…

Sve je živo i ubrzano kao što i očekujemo od današnjih megapolisa, a opet s druge strane i statično. Suvremenog čovjeka kao da je progutala ta blještava okolina i nametnula mu nov, ali distancirani način života od vlastite prirode. Čovjek tako besciljno luta u prostoru i vremenu, vrteći se stalno u krug, pokušavajući otkriti smisao vlastite individualnosti.

Kontrastirajući ta dva elementa, fotografske slike Biljane Knebl uvlače nas u središte zbivanja, tako da i gledatelji postaju sudionici te paradoksalne igre s ironičnim predznakom. Igre koja nikada neće utihnuti, na njezinim „kirurški“ dorađenim radovima, tjerajući nas na neprestano promišljanje.

Svebor Vidmar

Biljana Knebl - Boje, ljudi, gradovi Biljana Knebl - Boje, ljudi, gradovi Biljana Knebl - Boje, ljudi, gradovi Biljana Knebl - Boje, ljudi, gradovi

 
Biljana Knebl dugi je niz godina radila u izdavačkoj djelatnosti kao likovni urednik, dizajner i grafički urednik. Za više izdavačkih kuća radila je likovnu opremu i pripremu za tisak slikovnica, knjiga, kalendara, plakata, reklamnih mapa, kataloga, na koje je primjenjivala svoje ilustracije i fotografije te ih grafički dizajnirala. Izlagala je svoje likovne radove na više samostalnih i skupnih izložbi u galerijama, knjižnicama i drugim izložbenim prostorima te na likovnim kolonijama.

Fotografijom se bavi od srednje škole, aktivnije od 2008., kada postaje članicom Fotokluba Zagreb. Od tada redovito sudjeluje na klupskim i drugim skupnim izložbama fotografije, na žiriranim izložbama fotografije, posebno visokorangiranim međunarodnim izložbama pod pokroviteljstvom FIAP, međunarodne federacije fotografskih umjetnosti, kao i PSA. Do sada joj je 177 fotografija primljeno 272 puta na natječajne izložbe, od toga 153 puta na 68 FIAP salona, a za 16 fotografija primila je nagrade i pohvale. Nositelj je počasnog zvanja umjetnika AFIAP Međunarodne federacije fotografskih umjetnosti. Ovo joj je 13. samostalna izložba fotografija.

No comments yet.