ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Biljana Knebl – 4 frtalji III

02.01.2014.

U petak 3. siječnja u 18 sati u Knjižnici Vladimira Nazora, Špansko-jug, ulica Slavka Batušića 4 u Zagrebu, otvara se izložba fotografija “4 frtalji III” autorice Biljane Knebl, članice Fotokluba Zagreb. Izložba se može pogledati do 31. Siječnja.

Biljana Knebl - 4 frtalji III
 
Riječ je o njenoj trećoj izložbi, istog naslova – “4 frtalji”. Prvu izložbu s izloženih 60 fotografija priredila je u izložbenom prostoru predvorja Galerije “Vladimir Filakovac” Narodnog sveučilišta u zagrebačkoj Dubravi, u veljači i ožujku 2012. godine, a drugu izložbu s izloženih 48 fotografija priredila je u prostorima knjižnice “Marije Jurić Zagorke” na zagrebačkom Krvavom mostu, u travnju 2013. godine.

Ova, treća izložba, zapravo je logičan nastavak njenih prethodnih dviju izložbi o kojima možemo više saznati iz napisa i kritičkih osvrta u medijima i na fotografskim internetskim portalima.

Biljana Knebl je izložbu oblikovala na sličan način kao i prethodne dvije. Fotografije je grupirala u tematske cjeline u obliku foto eseja, gdje jedan esej sadrži četiri fotografije. Izložila je 104 fotografije oblikovane u 26 tematskih cjelina od kojih je 14 bilo već prikazano na prethodne dvije izložbe, a 12 sa 48 fotografija je potpuno novih koje je snimila u protekle dvije godine.

Riječ je o pretežno dokumentarnim fotografijama i reportažnim zapisima, odnosno o nekoj vrsti fotografskih dnevnika nastalih na raznim događanjima, izletima i putovanjima gdje je prednost dala sadržaju ispred forme. Oslanjajući se na svoje bogato iskustvo likovne umjetnice – slikarice i grafičke dizajnerice, Biljana Knebl je u fotografiji veoma rano izgradila svoj prepoznatljivi likovni rukopis i svoj osobni vizualni jezik kojeg se prepoznaje upravo u ovim serijama fotografija.

Biljana Knebl - 4 frtalji III - Gužva u prolazu Biljana Knebl - 4 frtalji III - Magla u dolini Biljana Knebl - 4 frtalji III - Zeleni auto Biljana Knebl - 4 frtalji III - Zima u gradu

 
Njeno je fotografsko stvaralaštvo u velikoj mjeri subjektivno, oslobođeno raznih pomodarskih kretanja i estetskih klišea koji se javljaju u suvremenoj fotografskoj produkciji. Za nju je bitan onaj “odlučujući” trenutak karakterističan za dokumentarnu odnosno reportažnu fotografiju, trenutak kada kamera zamrzne vrijeme. Forma joj je pritom važna samo u nekim značajkama – da se unutar kvadrata fotografske slike popune točke interesa s onim informacijama koje nose priču, a to može biti detalj, grafički element, ton, boja ili pak emocija.

O tome će sama reći: “Već pri samom fotografiranju, komponiram fotografiju tako da bude sve na svojem mjestu, da nema suvišnih likovnih elemenata na fotografskoj slici i razmišljam o važnom trenutku kada valja pritisnuti na okidač fotoaparata. Međutim mnogo puta situacija ne dozvoljava da se sve tako posloži, pa u tom slučaju dajem značaj onom prizoru ili motivu, to jest onom sadržaju koji nosi vrijednost fotografske slike”.

I na kraju valja reći da fotografije Biljane Knebl izložene na ovoj izložbi govore o njoj kao autorici, njenoj ogromnoj ljubavi i odanosti umjetnosti i fotografiji, kao i o značajnim vrijednostima koje je utkala o suvremenu fotografiju svog matičnog kluba i hrvatsku fotografiju uopće.

Vinko Šebrek, AFIAP, ESFIAP, počasni predsjednik Fotokluba Zagreb

Biljana Knebl dugi je niz godina radila u izdavačkoj djelatnosti kao likovni urednik, dizajner i grafički urednik. Za više izdavačkih kuća radila je likovnu opremu i pripremu za tisak slikovnica, knjiga, kalendara, plakata, reklamnih mapa, kataloga, na koje je primjenjivala svoje ilustracije i fotografije te ih grafički dizajnirala. Izlagala je svoje likovne radove na više samostalnih i skupnih izložbi u galerijama, knjižnicama i drugim izložbenim prostorima te na likovnim kolonijama. Fotografijom se bavi od srednje škole, aktivnije od 2008., kada postaje članicom Fotokluba Zagreb. Od tada redovito sudjeluje na klupskim i drugim skupnim izložbama fotografije, na žiriranim izložbama fotografije, posebno visokorangiranim međunarodnim izložbama pod pokroviteljstvom FIAP, međunarodne federacije fotografskih umjetnosti, kao i PSA. Do sada joj je 188 fotografija primljeno 318 puta na natječajne izložbe u Hrvatskoj i inozemstvu, od toga 199 puta na 74 FIAP međunarodna salona, a za 18 fotografija primila je nagrade/pohvale. Nositelj je počasnog zvanja umjetnika AFIAP Međunarodne federacije fotografskih umjetnosti. Ovo joj je 14. samostalna izložba fotografija.
 

No comments yet.