ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Biljana Knebl – 4 frtalji II

09.04.2013.

U srijedu, 10. travnja u 19 sati, u Knjižnici Marije Jurić Zagorke u Zagrebu, otvara se izložba fotografija Biljane Knebl, članice Fotokluba Zagreb pod nazivom ‘4 frtalji II’. Riječ je o drugoj izložbi istog naslova na kojoj se autorica predstavlja sa 48 fotografija svrstanih u 12 raznovrsnih tematskih cjelina. Svaka cjelina sadrži po 4 fotografije (četiri frtalja), snimljenih u protekle tri godine u Hrvatskoj i u svijetu, koje je autorica oblikovala u reportažne zapise i foto-feljtone.

Biljana Knebl – 4 frtalji II
 
Za ovu izložbu autorica je pored novih fotografija odabrala i jedan dio fotografija koje su već bile premijerno prikazane na prvoj njenoj izložbi pod istim naslovom u veljači 2012. godine u galeriji Narodnog sveučilišta u zagrebačkoj Dubravi, među kojima je posebno zapažena cjelina origamija jedara i valova, zbog koje je i došlo do organizacije ove izložbe.

Podsjećamo, ovaj neobičan i zagonetan naslov izložbe Biljana Knebl posudila je iz istoimenog albuma svoje sestre Dunje Knebl u kojem ova poznata glazbenica obrađuje drevne međimurske narodne pjesme i napjeve. Izložbu je Biljana prilagodila ambijentu, svojoj publici kao i vjernim posjetiteljima knjižnice, a uspješno ju je ostvarila uz pomoć svojih prijatelja iz Fotokluba Zagreb i osoblja knjižnice, dakle njoj dragih ljudi, koji govore istim jezikom kao i ona – jezikom umjetnosti.

Biljana Knebl – Boje mora, detalj 1 Biljana Knebl – Origami - jedra i valovi, detalj 4 Biljana Knebl – Atelijer, detalj 4 Biljana Knebl – Arhitektura blue, detalj 2

 
Na ovoj, kao i na njenim ranijim izložbama, Biljana Knebl potvrđuje se kao fina tragačica za motivom, za ljepotom forme, za odnosom površina, raskoši boja, bajkovitim pejzažima i simbolikom apstraktnih uradaka, kojima iznova aktualizira mnoga pitanja o prirodi i primjeni fotografije. Tu su i djela koje ona istražuje i razvija vještim korištenjem mogućnosti koje joj nudi digitalna fotografija. Alvin Langdon Coburn (1882 – 1966), poznati američki fotograf i odlučujuća figura američkog piktorijalizma, na početku prošlog stoljeća govorio je da će se ideali piktorijalističke fotografije ostvariti tek u budućnosti, razvojem i usavršavanjem fotografske tehnike. Biljana Knebl, kao da potvrđuje ovu njegovu viziju, jer se nekim svojim radovima približava povijesnim piktorijalističkim idelima, ali ne u smislu preslikavanja njihove prakse, već kao važnom povijesnom iskustvu, kojega je vrijedno istraživati i kao poticaj za nova promišljanja i propitivanja osobnog stvaralačkog puta i osobnog likovnog izričaja.

Promatrajući njene slike otkrivamo zavidnu opću i likovnu kulturu, senzibilan duh lirskog temperamenta, osobnost umjetnice, a uvijek iznenađuje neobuzdanost i raskoš njenog talenta i svestranost umjetničkog izričaja. Ne samo u fotografiji nego i u slikarstvu, grafičkom dizajnu, ona svestrano vlada sredstvima likovnog izražavanja. Njena umjetnička osobnost otkriva dvije osobe: prvu, koja otvorenih očiju i s puno ljubavi gleda, vidi i prepoznaje svu ljepotu ovog svijeta, i drugu, obdarenu talentom i sposobnošću da svojim fotografijama pobudi iste takve osjećaje kod drugih ljudi.

Biljana Knebl –Brodovi Biljana Knebl – Metal vs. Sky Biljana Knebl – Pogled odozgo Biljana Knebl – Autoportreti, detalj 1

 
„I dalje se bavim skladanjem fotografija u serije i eseje u moja četiri frtalja. Nastojim naći idealnu ravnotežu u svom slikarskom i fotografskom stvaralaštvu. Iako i dalje stvaram pojedinačne fotografije i slike, najradije ih skladam u serije, jer smatram da pojedinačne fotografije ili slike nisu toliko narativne da bi ispričale priču do kraja. Zato u traženju motiva i tema nastojim naći krajolik, arhitekturu, zanimljiv događaj, poseban detalj, poseban ugođaj da ispunim sebe samu, a toplinom i ljubavlju ljude koji gledaju moja djela“, kaže Biljana.

Biljana Knebl se stalno i iznova potvrđuje na brojnim žiriranim izložbama fotografije u Hrvatskoj i svijetu, posebno na visokorangiranim međunarodnim izložbama pod pokroviteljstvom FIAP- a, međunarodne federacije fotografskih umjetnosti. Do sada joj je na 107 hrvatskih i međunarodnih žiriranih izložbi fotografije primljeno 169 fotografija, a za 16 fotografija primila je nagrade i pohvale. Priredila je 10 samostalnih izložbi fotografija. Nositelj je počasnog zvanja AFIAP – umjetnika Međunarodne federacije fotografskih umjetnosti.

Umjetnost je za nju ono što zbližava i spaja ljude. Njene fotografije s prvih 4 frtalja već su na premijernoj izložbi u zagrebačkoj Dubravi pobudile zanimanje i našle put do središta srca brojne prisutne publike, baš onako kako je to na otvorenju izložbe otpjevala njena sestra Dunja – Ti si meni po sredini srca, kak v črljeni jabuki koščica. Vjerujem da će Biljanine fotografije i Dunjini stihovi i na ovoj izložbi doći do sredine srdaca drage publike, posjetitelja izložbe i korisnika ove značajne kulturne institucije. Izložba ostaje otvorena do 30 travnja.

Vinko Šebrek, AFIAP,
počasni predsjednik Fotokluba Zagreb

No comments yet.