ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Bert Teunissen – Domaći krajolici: Hrvatska u Europi

12.06.2013.

U suradnji s nizozemskim veleposlanstvom u RH, u Etnografskom muzeju u Zagrebu, u četvrtak, 13. lipnja, u 13 sati, otvara se izložba fotografija Berta Teunissena pod nazivom ‘Domaći krajolici – Hrvatska u Europi’. Izložba ostaje otvorena do 25. kolovoza.

Bert Teunissen - Domaći krajolici: Hrvatska u Europi
 
Impresioniran jednostavnošću i iskrenošću običnih ljudi u njihovim domovima, gdje su živjeli desetljećima i dulje, nizozemski umjetnik i fotograf Bert Teunissen već šesnaest godina radi na svom fotografskom projektu Domaći krajolici. Ove fotografije podsjećaju na slike starih majstora nizozemske škole, osobito na interijere kakve su slikali Johannes Vermeer i Pieter de Hooch. Osim što na sličan način koriste prirodno svjetlo za stvaranje posebne atmosfere, Teunissenovi radovi pripadaju nizozemskoj tradiciji koja naglašava i sublimira intrinzičnu vrijednost svakodnevnog života.

Ciklus Domaći krajolici bavi se identitetom i raznolikošću. Svaka zemlja, svaka regija ima svoju vlastitu posebnu kulturu, prepoznatljivu u njezinim domovima, običajima, kuhiniji i tradicijama. Istovremeno, zbog brojnih aspekata koji su im zajednički, ove dokumentarne slike čine jedistven i međusobno povezan korpus. Radi se o jezgrovitoj slici koja obiluje informacijama o običajima, odjeći, vjeroispovijesti i gospodarstvu, što ih promatrač treba odgonetnuti i raščlaniti u tradiciji slikarstva starih majstora.

U nedjelju, 16. lipnja, u 11 sati, fotograf Bert Teunissen osobno će održati vodstvo kroz izložbu za posjetitelje Etnografskog muzeja.Posjetitelji izložbe će imati priliku sudjelovati u nagradnoj igri te osvojiti lijepu nagradu – put u Amsterdam.

Bert Teunissen rođen je 1959. u mjestu Ruurlo, u Nizozemskoj. Živi i radi kao komercijalni fotograf i likovni umjetnik u nizozemskom gradu Huizenu. Njegovi samostalni radovi izlagani su na brojnim samostalnim izložbama u Nizozemskoj, Danskoj i SAD, te na skupnim izložbama diljem svijeta. Godine 1997. počinje fotografirati interijere i stanovnike starih kuća u Europi, što je rezultiralo serijom fotografija Domestic Landscapes. Godine 2007. njujorški izdavač Aperture objavio je knjigu Domestic Landscapes – A Portrait of Europeans at Home, koju je grafički oblikovao Erik Kessels. Iste godine u suradnji s izdavačkom kućom Kerber iz Bielefelda objavljeno je i izdanje na njemačkom jeziku. Knjiga je 2008. godine osvojila dvije nagrade: PDN Annual Photography Award i Prix de la Photographie Paris. Izdavanje knjige popraćeno je izložbama u Huis Marseille u Amsterdamu, The Photographers’ Gallery u Londonu, Aperture Gallery u New Yorku, Museum Haus Esters u Krefeldu te na Contact Photo Festivalu u Torontu. Serija Domestic Landscapes također bila popraćena značajnim osvrtima u tiskanim medijima (The Independent, The New York Times i The International Herald Tribune.

No comments yet.