ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Bert Teunissen – Domaći krajolici: Hrvatska u Europi

24.09.2013.

U Žitnici Rupe otvorena je izložba nizozemskog fotografa Berta Teunissena ‘Domaći krajolici: Hrvatska u Europi’. Impresioniran jednostavnošću običnih ljudi, nizozemski fotograf Teunissen na projektu ‘Domaći krajolici’ radi već punih 16 godina, ulazi u domove diljem Europe i fotografira ljude u intimnom kućnom ozračju.

Bert Teunissen - Domaći krajolici: Hrvatska u Europi
 
Njegove fotografije podsjećaju na slike starih majstora nizozemske škole, osobito interijeri kakve su slikali Johannes Vermeer i Pieter de Hooch.

Tako je boraveći 2010. godine u unutrašnjosti Hrvatske, očaran ljepotama krajolika i ljudima koji žive u skladu s prirodnim vrijednostima te njihovom gostoljubivošću, u slavonskim selima Drenovcu, Brekinskoj, Bučju i Gaju snimio seriju fotografija i pridružio ih arhivu fotografija iz svih krajeva Europe.

Kako je istaknuto na otvorenju, domaći krajolici govore o identitetima, sličnostima i razlikama životnih navika u seoskim kućama u Europi, a njegove fotografije, osim umjetničke, imaju i iznimnu dokumentarnu vrijednost.

Izložbu, koja će biti otvorena do 17. listopada, organiziraju Dubrovački muzeji u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Nizozemske. Prije Dubrovnika izložba je bila postavljena u Etnografskom muzeju u Zagrebu u povodu ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Bert Teunissen rođen je 1959. u mjestu Ruurlo, u Nizozemskoj. Živi i radi kao komercijalni fotograf i likovni umjetnik u nizozemskom gradu Huizenu. Njegovi samostalni radovi izlagani su na brojnim samostalnim izložbama u Nizozemskoj, Danskoj i SAD, te na skupnim izložbama diljem svijeta. Godine 1997. počinje fotografirati interijere i stanovnike starih kuća u Europi, što je rezultiralo serijom fotografija Domestic Landscapes. Godine 2007. njujorški izdavač Aperture objavio je knjigu Domestic Landscapes – A Portrait of Europeans at Home, koju je grafički oblikovao Erik Kessels. Iste godine u suradnji s izdavačkom kućom Kerber iz Bielefelda objavljeno je i izdanje na njemačkom jeziku. Knjiga je 2008. godine osvojila dvije nagrade: PDN Annual Photography Award i Prix de la Photographie Paris. Izdavanje knjige popraćeno je izložbama u Huis Marseille u Amsterdamu, The Photographers’ Gallery u Londonu, Aperture Gallery u New Yorku, Museum Haus Esters u Krefeldu te na Contact Photo Festivalu u Torontu. Serija Domestic Landscapes također bila popraćena značajnim osvrtima u tiskanim medijima (The Independent, The New York Times i The International Herald Tribune.

No comments yet.