ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Bélint Szombathy – Telefotografije

17.05.2013.

U Foto galeriji Lang u Samoboru, u nedjelju, 19. svibnja, u 12 sati, otvara se izložba ‘Telefotografije’ Bálinta Szombathyja. Radovi se mogu razgledati do 16. lipnja.

Bélint Szombathy - Telefotografije
 
Početkom osamdesetih godina proteklog stoljeća, u vremenu kada je poslije desetljeća vladavine nematerijalne umjetnosti, na centralnu umjetničku scenu ponovo vraćena slika – Bálint Szombathy iznalazi nove i drugačije mogućnosti u svojoj umjetnosti. Naime, ovaj istaknuti predstavnik konceptualne ‘nove umjetničke prakse’, upravo tada započinje svoje sakupljanje, selektiranje i estetizaciju fotografija koje je ‘otkidao’ sa telefoto mašina u novosadskoj redakciji dnevnog lista Magyar Szó.

Danas već zaboravljeni sistem prenošenja fotografskih slika uz pomoć telefonskih impulsa, omogućavao je brzo širenje vizualnih informacija širom svijeta, a što su uglavnom koristile novinske agencije. Uglavnom, telefoto vijesti su ‘putovale’ eterom od početka prošlog vijeka* pa sve do tih, već spomenutih, osamdesetih kada ova tehnologija dostiže vrhunac i – svoj kraj, uzrokovan nastupajućim novim i znatno moćnijim elektronskim sistemima… iz kataloga, Save Stepanov

Bálint Szombathy (Paćir, 1950.) umjetnik je nomadskih i hibridnih produkcija i taktičnih ponašanja u razdoblju socijalističkog modernizma i aktualnog multikulturnog i tranzicijskog globalizma. Njegova umjetnička praksa uključivala je široki raspon od vizualne poezije, procesaualne umjetnosti, land-arta i performansa, konceptualne umjetnosti i fotografije. Živi i radi u Budimpešti.

No comments yet.