ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Art@CMS: Umjetnost u znanosti – ljepota u stvaranju

28.09.2014.

U ponedjeljak 29. rujna u 19h u Galeriji fotografije Fotokluba Split, Marmontova 5, biti će otvorena izložba Art@CMS: Umjetnost u znanosti – ljepota u stvaranju austrijskog fotografa Michaela Hocha. Izložba fotografija vezanih uz detektor čestica u CERN-u organizira se povodom znanstvene konferencije “LHC days in Split 2014”, a traje do subote 4. listopada.

Art@CMS: Umjetnost u znanosti - ljepota u stvaranju
 
Izložbu će otvoriti prof.dr.sc. Ivica Puljak.

Po otvorenju izložbe biti će organiziran prigodni domjenak na Peškariji.

Više o projektu:

Autor:
Michael Hoch, CMS kolaboracija, CERN – Ženeva

O autoru:
Michael Hoch je rođen u Beču, gdje je studirao sport i fiziku na Tehničkom sveučilištu i Sveučilištu u Beču. Tijekom studija i rada kao trener bavio se umjetničkom fotografijom ljudskih pokreta i arhitekture. Kasnije, kad je radio na doktoratu u CERN-u (Europski laboratoriju za fiziku čestica) u Ženevi, započeo je rad na projektu “Gdje znanost susreće umjetnost”.

O izložbi:
Art@CMS Ova izložba je dio obrazovne i znanstveno-popularne inicijative CMS eksperimenta na Velikom sudaraču hadrona (Large Hadron Collider, LHC), najvećeg i najmoćnijeg svjetskog sudarača čestica u CERN-u u Ženevi.

Art@CMS djeluje kao inspirirajuća podloga za uključivanje građana, naročito mladih, u uzbuđenja modernih znanstvenih istraživanja u fizici čestica. Istovremeno promovira dijalog između znanstvenika angažiranih na LHC projektu sa svijetom umjetnosti i obrazovanja, za bolje razumijevanje istraživanja u fizici čestica i njegov doprinos obrazovanju i društvu općenito.

Uz snažno uvjerenje “misli globalno, djeluj lokalno”, uspostavili smo projekte u osnovnim i srednjim školama, te suradnji između znanosti i umjetnosti sa sljedećim ciljem: izići u javnost i obratiti se što većem broju građana kroz razne kanale komunikacije u kojima i oni sami mogu sudjelovati, različite od dosadašnjih uobičajenih načina popularizacije znanosti, osnažujuće kreativnu sinergiju između znanstvenika, studenata, edukatora i umjetnika iz cijelog svijeta.

Više na linkovima:
https://artcms.web.cern.ch/
http://scienceadventureart.blogspot.com
http://mhoch.web.cern.ch/mhoch/Art@CMS/Art@CMSporjects2014.pdf
 
 

No comments yet.