ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Arne Hodalič – Kuba bez cenzure

16.07.2012.

U ponedjeljak 16. srpnja u 20:30h, u sklopu programa 58. splitskog ljeta, u Galeriji Fotokluba Split, Marmontova 5, otvara se izložba fotografija slovenskog autora Arne Hodaliča od nazivom Kuba bez cenzure.

Arne Hodalič - Kuba bez cenzure

Izložbu će otvoriti Stipe Božić uz pjevački nastup Slovenskog kulturnog društva Triglav, a biti će otvorena do 3. kolovoza 2012.

Arne Hodalič (Ljubljana, 1955.) jedno je od najvećih slovenskih fotografskih i fotoreporterskih imena. Po zvanju profesor biologije, a ujedno i planinar, speleolog i ronioc, Arne Hodalič je u čitavom svijetu poznat po svom fotografskom, reporterskom, snimateljskom i spisateljskom radu. Njegove fotoreportaže objavljivane su u mnoštvu poznatih svjetskih tjednika i časopisa. Radio je i za National Geographic gdje je jedno vrijeme bio i urednik fotografije za slovensko izdanje. Svojim životnim pozivom i djelovanjem “dobio je titulu” umjetnika pustolova.

Poslije brojnih samostalnih i skupnih izložbi, Arne Hodalič je svojim posljednjim projektom Kuba bez cenzure napravio odmak od svoga dotadašnjeg profesionalnog fotografskog rada za razne revije i časopise, te je kako kaže “napravio projekt za sebe i svoj gušt jer nije bio primoran raditi fotografije za potrebe naručitelja i prilagođavat se nečijim zahtjevima” – na fotografski zanimljivom i svima inspirativnom otoku-državi Kubi.

Ova izložba je zanimljiva i u tome jer je nastala crno-bijelom tehnikom fotografskog filma, a ne digitalije, te je to autorov hommage crno – bijeloj fotografiji i rastanak od nje na dostojan način. Čitava izložba nastala je sa tri crno bijela filma uz korištenje dva fiksna objektiva 25 mm i 24 mm.

Poseban raritet izložbe čini i podatak da je dio fotografija izrađen ručno fotografskim procesom iz 19. st platinotipijom (platinum print), koja omogućava dobijanje iznimno velikog dinamičkog raspona sivih i smeđih tonova.

Arne Hodalič - Kuba bez cenzure Arne Hodalič - Kuba bez cenzure Arne Hodalič - Kuba bez cenzure Arne Hodalič - Kuba bez cenzure

Fotografija je vjerojatno najpopularnija umjetnost našeg planeta. Broj vrhunskih fotografa je velik, ali malo ih stigne do najprestižnijih časopisa, novina ili drugih publikacija. Arne Hodalič je jedan od onih kojima je to uspjelo. Njegove foto reportaže su objavile najveće i najbolje europske i svjetske tiskovine. Priča o Marini Oswald (supruga ubojice J.F. Kennedya), koja je nakon više od trideset godina prva progovorila u javnosti upravo s Arneom, bila je proglašena reportažom godine u Francuskoj. Izvješća o rudnicima zlata u Novoj Gvineji, kubanskim roniocima, čudaku iz Venecije koji se svaki dan odjeva u staru venecijansku odjeću te reportaža o slovenskoj čovječjoj ribici objavljeni su u raznim dijelovima svijeta. Animan, Geo, Figaro, Life, Stern … samo su neki od najpoznatijih časopisa u kojima je fotografije potpisvao Arne Hodalič. Za Arnea se može kazati da je umjetnik pustolov sa izraženim osjećajem za trenutak i prostor. Njegove fotografije uvijek nose snažnu poruku do neviđenoga. Svaka fotografija nam otkriva novu priču koja svojom likovnošću govori sugestivnije od stotinu riječi.
Sa svega 6 godina Arne je s ocem proveo odmor na Kornatima gdje je kasnije često jedrio i ronio. Odatle potječe njegova ljubav prema moru i pustolovinama. 1980. godine Arne je diplomirao na Biotehnološkom fakultetu u Ljubljani i postao profesor biologije. Međutim mnogo ga je više zanimala fotografija. Izlagati je počeo u studentskim danima i to u Foto grupi ŠOLT. Nakon što je diplomirao počeo se baviti čarter jedrenjem na Jadranu. Nakon pet godina uspješnog poslovanja s jedrilicama uputio se s prijateljom Bojanom Breceljom u Indiju. Putovali su malim čamcem po Gangesu i snimili materijal za foto monografiju koja je postigla zapažen uspjeh pa je, između ostalog, izlagana i na Frankfurtskom sajmu knjiga. Od tada počinje njegova profesionalna fotografska karijera. Slijedile su foto reportaže o rijeci Nil i o putovanju na Papuu Novu Gvineju. Od 1990. do 1994. živi u Švicarskoj i radi za mnoge poznate agencije te postaje član “Gamma Press” i “GLMR International Press Agency” iz Pariza. U to je vrijeme bio gostujući predavač za fotoreporterstvo na Parsons School of Design u Parizu. Od godine 1997. radi kao podvodni fotograf za tvornicu satova Sector No Limits i prati obaranja svjetskih rekorda u speleo ronjenju. U to je vrijeme, između ostalih, snimao i Oliviera Islera svojedobno najpoznatijeg speleoronioca na svijetu.

Nakon što je godinama putovao svijetom i objavio mnoge egzotične priče, 2007. godine je za National Geographic snimio reportažu “iz njegova dvorišta” o podvodnom arheološkom istraživanju u rijeci Ljubljanici.

Fotografski radovi Arnea Hodaliča nastaju u serijama. Ova je serija fotografija snimljena na Kubi 2010. godine. Fotografije su snimljene bez unaprijed planiranog reporterskog reda, ali nam one svejedno nude osvježenje sjećanja na stare majstore poput Bressona. Arne se ovdje usredotočuje na višeslojno istraživanje kubanske stvarnosti koja se čini kao da je zarobljena u vremenskoj kapsuli što se drži podalje od suvremenog globaliziranog društva.

Hodaličevi kubanski motivi iskazuju nostalgičnu sliku prošlosti koju on, kao vješt promatrač i fotograf, vješto bilježi. U ovom je slučaju fotograf odlučio koristiti isključivo tradicionalnu analognu fotografsku tehniku s monokromatskim filmom. Hodalič se ovdje okušao s praksom starih majstora koji su svoje filmove razvijali starim platinotipijskim procesom (u ovoj tehnici poznata fotografija „Zima – Peta Avenija“, koju 1892. snimio Alfred Stieglitz).

Hodalič u središte svog opažanja postavlja istinu. On estetsko iskustvo povezuje s povijesnim, to jest socijalnim iskustvom, a sve se to ogleda u vizualnim zapisima stanja tamošnjeg okoliša i ljudi. Unatoč dokumentarnoj orijentaciji fotografija labirint ovih slika ostavlja gledatelju mnogo prostora za oslobodađanje njegove mašte.

Stipe Božić

No comments yet.