ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Ara Güler – Oko Istanbula

28.02.2013.

U Malom salonu u Rijeci, u petak, 1. ožujka, s početkom u 19 sati, otvara se izložba fotografija Are Gülera pod nazivom ‘Oko Istanbula’. Izložba se može razgledati do 15. ožujka.

Ara Güler - Oko Istanbula
 
Ara Güler, spada među najznačajnije fotografe dvadesetog stoljeća. Rođen je u Istanbulu 1928. godine gdje se i školovao. U novinama Yeni Istanbul, 1950. započinje karijeru fotoreportera, a neposredno nakon toga, kada Time Life otvara podružnicu u Turskoj, Güler postaje prvim dopisnikom s Bliskog Istoka. Kvaliteta i vještina ubrzo su ga dovele do novina Paris Match, Stern i članstva u agenciji Magnum. Još davne 1961. British Journal of Photography Year Book proglasio ga je jednim od sedmero najboljih fotografa na svijetu, čime je ušao u antologiju svjetske fotografije.

Ne samo da je pokazao naročitu umješnost u portretiranju (primjerice Winstona Churchilla, Pabla Picassa, Salvador Dalija), nego je pokazao nesvakidašnji osjećaj za grad u kojem je proveo život, uspijevajući kamerom zahvatiti ritam gradske vreve, prizore Istanbulske svakodnevice u poraću, o čemu svjedoči i izbor tridesetak fotografija koje trenutno putuju kroz Hrvatsku. Riječka izložba četvrta je (Pula, Zagreb, Šibenik) posjeta Hrvatskoj.

Fotografije Are Gülera nalaze se u zbirkama Francuske nacionalne knjižnice u Parizu, Sheldon kolekcije Sveučilišta Nebrasca, te privatnim kolekcijama u Bostonu, Chicagu, New Yorku, Ludwig Museumu u Kölnu.

No comments yet.