ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Antun Maračić – Rurbane nezgrapnosti

25.05.2012.

U zagrebačkoj Kuli Lotrščak, u srijedu, 30. svibnja, s početkom u 19 sati, otvara se izložba fotografija Antuna Maračića pod nazivom ‘Rurbane nezgrapnosti’. Izložba ostaje otvorena do 17. lipnja.

Antun Maračić - Rurbane nezgrapnosti

 

Antun Maračić predstavlja se izložbom fotografija Rurbane nezgrapnosti koncipiranom u tri cjeline. Prvi dio ‘triptiha’ nastao je u ruralnom ambijentu Virja, a drugi na zagrebačkim ulicama. Te dvije cjeline predstavljaju spojeve bezvoljnosti i elana, derutnosti i pretencioznosti, nasilne koegzistencije inkompatibilnih sadržaja čitljivih iz raznih natpisa, reklamnih panoa i slično.

Ukratko, kako sam autor kaže, ‘riječ je o paradi nezgrapnosti okoliša u kojem se krećem(o) i koji me opsjeda svojom turobnom pitoresknošću, divljim plastičkim događajima zabilježenih ne nužno s moralističko-kritičkom intencijom.’ Treći dio koncepcijski je drugačiji i prikazuje skup sličica istog ambijenta (motiva) kroz vrijeme – život jednoga pulta u dubrovačkom prostoru Luža, odnosno predvorju gradske kavane i kina. Fotografije su nastajale spontano u razdoblju od 2004. do 2012. godine.

Antun Maračić, hrvatski fotograf, multimedijalni umjetnik i kritičar, rođen je 1950. godine u Novoj Gradiški, a živi i radi u Zagrebu i Dubrovniku. Godine 1971. diplomirao je likovne umjetnosti na Pedagoškoj akademiji u Zagrebu, a 1976. slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Autor je mnogih tekstova o umjetnosti, a osmislio je i postavio brojne samostalne i skupne izložbe drugih umjetnika. Bio je voditelj Galerije SC, Galerije Zvonimir te Galerije proširenih medija u Zagrebu, a danas je ravnatelj Umjetničke galerije u Dubrovniku. Dosad je objavio nekoliko knjiga: Ispražnjeni okviri – iščezli sadržaji 1991.-1994.(1996.), Pavo Urban – posljednje slike(1998.), Lokrum (2004.), Igor Rončević (2009.), a s povjesničarkom umjetnosti Evelinom Turković autor je monografije o Ivanu Kožariću Atelier Kožarić (1995.). Dobitnik je Vjesnikove nagrade Josip Račić 2004. godine.Kao multimedijalni umjetnik priredio je više od 40 samostalnih i sudjelovao u stotinjak skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu te izveo više vlastitih akcija i performansa.

No comments yet.