ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Antonio Rossetti – Humanitarna izložba podvodne fotografije

25.01.2011.

U petak 28. siječnja 2011. u 19.00 sati u galeriji Zvonimir bit će otvorenje IZLOŽBE PODVODNE FOTOGRAFIJE čiji je autor Antonio Rossetti. Izložba je humanitarno – prodajnog karaktera, u korist Udruge za autizam Split. Izložba se može razgledati do 4. veljače.
.
Antonio Rossetti - Humanitarna izložba podvodne fotografije
.
Antonio Rossetti roni nekoliko godina te se bavi podvodnom fotografijom. Na ovoj izložbi predstavlja se s 25 fotografija u koloru iz ciklusa podvodne fotografije snimljene u bazenu.
.
Udruga za autizam – Split osnovana je 1995. kao Društvo za brigu o autističnim osobama, dok sadašnji naziv dobiva 1997, kada je osnovana kao podružnica Centra za autizam Zagreb. Trenutno okuplja pedesetak obitelji osoba s autizmom te nekoliko počasnih članova iz područja stručnih djelatnosti.
.
Postojeći prostor Udruge od 700 m2 zatvorenog prostora i 850 m2 dvorišnog prostora, nedostatan je za 40 polaznika njihovog programa. Svake godine pristiže otprilike troje nove djece. Želja djelatnika Udruge je prestrukturiranje Centra za autizam Zagreb, kako bi novi, samostalni, Centar za autizam Split obuhvatio sve autistične osobe bez obzira na dob, a isto tako i izgradnja kućica u kojima bi mogli započeti s inkluzijom autističnih osoba, te izgradnjom radionica za odrasle. Udruga za autizam Split član je Udruge za autizam hrvatske, a preko nje i europske udruge Autisam Europa Aisbl.
.
Svi ti ciljevi zahtijevaju određena materijalna sredstva, kako državnih institucija, tako i pojedinaca, pa je svaki, i najmanji, doprinos dobrodošao. Jedan od oblika je i prodaja fotografija Antonija Rossettija s ove izložbe.
.
Antonio Rossetti se svojom prvom izložbom predstavio uspješnim fotografom jer je ispunio dva vrlo važna uvjeta u umjetnosti: odlično korespondira sa stvarnošću i nije nas ostavio indiferentnim. Progovorio je osobnim imanentnim jezikom i uzdigao je fotografiju iznad običnog dokumenta izbjegavši banalnost trenutka.
.
Duboko promišljeno, lukavo i duhovito ironizirao je stvarnost. I dok se hrvatska javnost bavi gdje i kako pušiti, Rossetti svoje junake, pušače i kavopije, vraća u prirodni čovjekov ambijent u vodu – zapravo tamo gdje nam je bilo najljepše, u majčinu utrobu – a sve što je naslonjeno na majku unaprijed je osuđeno na uspjeh.
Ovim fotografijama potvrđuje da duboko doživljava stvarnost jer nijedna od fotografija nije nastala slučajno već istinski promišljeno, sa puno smisla za scenu, kostim i skeč.
.
Dok mnogi fotografi jure okolo tražeći događaj, Antonio sam stvara događaj time potvrdivši staru istinu da je sve vrijedno u nama. Ako si fotograf lucidnog oka i decentnog duha, što Antonio i jest, kreativnu žicu neći ćeš svugdje oko nas: na Marjanu, rivi, ili u Poljudskim bazenima.
.
Kako smo svjedoci svakodnevnih životnih dilema i sve očitijeg egizma Antonio Rossetti svjesno provocira i nameće uspješnu obavezu propitkivanja prema životu.
.
Ovom izložbom Antonio je krenuo na veselu avanturu bježeći od sklerotičnog svakodnevnog anakronizma.

.
Feđa Klarić
.

No comments yet.