ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Ante Verzotti – Kriptofotografije

25.01.2012.

U petak 27. siječnja u 20.00h, u sklopu manifestacije Noć muzeja ’12. u Galeriji Fotokluba Split, Marmontova 5, otvara se izložba fotografskih slika jednog od najuspješnijih splitskih fotografa, Majstora fotografije prof. Ante Verzottia pod nazivom Kriptofotografije.

Ante Verzotti - Kriptofotografije

Izložbu će otvoriti kustos izložbe dr.sc. Ana Peraica.

Ante Verzotti izlaže seriju Kriptofotografija koje nastaju od doba njegovog studija. Kriptofotografije, ili kolaži koji su rebusi fotografija odmiču se od klasične fotografske slike kako bi ispitale utjecaje drugih medija suvremene umjetnosti u odnosu na fotografiju. Radi se prvenstveno o filmskoj montaži, eksploataciji fotografija u Popartističkom takozvanom Warholovom sustavu slika, pa i eliminaciji vizualnoga u suprematističkim kompozicijama, koje su također koristile fotografiju. No, za razliku od svih prethodno navedenih degažiranih radova, Verzotti, koji ima čvrstu fotografsku podlogu, kolaže usmjerava prije u kronologije povijesnih fotomontaža, koje su uglavnom služile kao ciničko sredstvo komentiranja, i to napose u doba cenzure. Pod udarom kritike, a kroz zagonetke fotografskih rebusa, naći će se mnoge teme suvremenog doba; od raznih brandova do država, no i povijesne teme velikih ideologija. Izložba će nakon Galerije Fotokluba Split nastaviti putovanje u zagrebačku Kulu Lotršćak, te Fotoklub Rijeka i Zagreb.

Ovom značajnom izložbom koja u Splitu ostaje otvorena do 9. veljače 2012. Galerija Fotokluba Split se još jednom uključuje u nacionalni program Noć muzeja.
Ante Verzotti - nebo nad Berlinom

Ante Verzotti rođen 1942. u Splitu, diplomirao je 1973. filmsko i televizijsko snimanje na Akademiji lijepih umjetnosti FAMU u Pragu. Aktivni je član Fotokluba Split od 1957., a od 1980. član je strukovnog udruženja ULUPUH-a.
Od 1981. priznat mu je i status samostalnog umjetnika pri ZUH-u.
Fotografijom se bavi od 1958. god. i do danas priredio je 25 samostalnih izložaba i sudjelovao na oko 90 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu na kojima je dobio i zapažene nagrade. Treba istaknuti četiri samostalne izložbe u inozemstvu: New York 1980, Pescara 1985, Helsinki 1993. i Berlin 2008.
Prvu značajniju nagradu za fotografiju Grand Prix na 7. Torrione d’ Oro, dobio je na međunarodnoj izložbi 1972. za portret Liza u mjestu Gradisca d’ Isonzo, na natječaju fotografa iz Austrije, Italije i Jugoslavije. Posljednji Grand prix dobio je u domeni sportske fotografije 1991. na međunarodnoj izložbi u Portorožu. Bio je službeni fotograf Mediteranskih igara u Splitu 1979. i Evropskog prvenstva u plivanju i vodenim sportovima 1982. god . Od 1979 . do 1990. sustavno fotografski dokumentira sve programe i predstave HNK u Splitu i Splitskog ljeta. Jedan je od rijetkih fotografa koji se koncem sedamdesetih počeo ozbiljno baviti polaroidom, a njegove “slike – kvadrati” složeni od devet polaroida posjeduju filmsku logiku zamjetnu u inzistiranju na sitnim promjenama kadra, te u dosjetkama na asocijativnoj razini kojima razvija priču. Jedno od takvih polaroid rješenja naslova “Perem ruke”, nalazi se i u fundusu splitske Galerije umjetnina.
Od 1992. pa do umirovljenja stalno je zaposlen u Slobodnoj Dalmaciji gdje se kao urednik fotografije i fotoreporter intezivnije bavi informativnom i reporterskom life fotografijom. Niz godina u istom listu vodi kolumnu o fotografiji. Član je Hrvatskog novinarskog društva od 1992. god.
Paralelno sa fotografijom bavi se i snimanjem umjetničkih filmova, te je u toj aktivnosti također postigao značajne rezultate.
Član je Kino-kluba Split od 1959. Članom Društva filmskih radnika Hrvatske postaje 1975. Samostalno je snimio, montirao i režirao 13 neprofesionalnih kratkometražnih filmova eksperimentalnog žanra. 1967. dodjeljena mu je titula Majstora neprofesionalnog filma. Od 1965. sudjelovao je u realizaciji sedam profesionalnih dugometražnih filmova, surađujući s istaknutim domaćim i inozemnim filmskim stvaraocima. Za humanitarnu organizaciju UNESCO snimio je uvodni film dokumentarne TV serije o životu djece svijeta. Filmom o životu Nadje Comaneci koji je snimao za američkog producenta, otvorene su Olimpijske igre u Los Angelesu l984. Za kompletni autorski rad na filmu Twist-twist nagrađen je 1962. prvom nagradom za eksperimentalni film u Sarajevu te 1965. za cjelokupan opus eksperimentalnog filma na GEFF festivalu u Zagrebu. Na festivalu u Chicagu 1982. dobio je posebnu nagradu za snimateljski rad na dokumentarnom filmu New York. Za snimateljski rad nagrađen je i za srednjemetražni igrani film Mora, 1971. te 1978. za srednjemetražni dokumentarni film Vladimir Nazor, na Festivalu kratkog metra u Beogradu.
Njegov diplomski rad Karakteristike filmske trake formata 70 mm u Pragu je postao priručnik na lekcijama panoramske projekcije.
Predavanja o filmskoj tehnici i fotografiji već niz godina sustavno održava pri Filmskoj školi u Kino klubu Split. Od 1997. profesor je na Umjetničkoj akademiji u Splitu.
Od 2004. vodi tečajeve fotografije u Fotoklubu Split.
Od strane Hrvatskog fotosaveza 2009. godine dodijeljeno mu je najviše počasno autorsko zvanje titula Majstora fotografije prvog reda, inače prvo takvo i za sada jedino dodijeljeno u Hrvatskoj.
Godine 2011. dobitnik je nagrade za životno djelo Grada Splita.
Godine 2011. osvojio je posebno priznanje žirija na 46. Zagrebačkom Salonu primjenjene umjetnosti.

No comments yet.