ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Ante Verzotti – Kriptofotografije

08.09.2012.

U riječkoj Galeriji Principij, u ponedjeljak, 10. rujna, s početkom u 20 sati, otvara se izložba fotografija Ante Verzottija pod nazivom ‘Kriptofotogarfije’.

Ante Verzotti - Kriptofotografije

Kriptofotografije, ili kolaži koji su rebusi fotografija odmiču se od klasične fotografske slike kako bi ispitale utjecaje drugih medija suvremene umjetnosti u odnosu na fotografiju. Radi se prvenstveno o filmskoj montaži, eksploataciji fotografija u Popartističkom takozvanom Warholovom sustavu slika, pa i eliminaciji vizualnoga u suprematističkim kompozicijama, koje su također koristile fotografiju.

No, za razliku od svih prethodno navedenih degažiranih radova, Verzotti, koji ima čvrstu fotografsku podlogu, kolaže usmjerava prije u kronologije povijesnih fotomontaža, koje su uglavnom služile kao ciničko sredst vo komentiranja, i to napose u dob a cenzure. Pod udarom kritike, a kroz zagonetke fotografskih rebusa, naći će se mnoge teme suvremenog doba; od raznih brandova do država, no i povijesne teme velikih ideologija.

Ante Verzotti rođen je 1942. u Splitu. Diplomirao je 1973. filmsko i televizijsko snimanje na Akademiji lijepih umjetnosti FAMU u Pragu. Fotografijom se bavi od 1958. godine. Do danas je priredio 25 samostalnih i sudjelovao na 90-ak skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu, na kojima je dobio i zapažene nagrade. Od 1979. do 1996. sustavno je fotografski dokumentirao sve programe i predstave HNK u Splitu i Splitskoga ljeta. Od 1992. stalno je zaposlen u Slobodnoj Dalmaciji kao urednik fotografije i fotoreporter.Paralelno s fotografijom bavio se i snimanjem filmova. Na Umjetničkoj akademiji UMAS u Splitu predaje od njezina osnutka, 1997. godine, kao izvanredni profesor – Kolegij fotografije i filmskog i TV snimanja. Hrvatski fotosavez mu je 2009. dodijelio najviše počasno autorsko zvanje prvog reda: Majstora fotografije (MF-HFS), prvo takvo u Hrvatskoj. Član je Foto-kluba Split i Kino-kluba Split (od 1957.), Hrvatskog društva filmskih djelatnika – HDFD (od 1975.), ULUPUH-a (od 1980.), HZSU-a (od 1981.) i HND-a (od 1992.).

No comments yet.