ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Anna Gaspotić – Svakodnevna erotika

05.11.2010.

Erotika (iz starogrčkog – eros – ljubav, želja) je težnja za postizanjem spolnog uzbuđenja bez otvorenog prikazivanja spolnog odnosa i spolnih organa. Erotika je i tematski naziv za umjetnički izraz koji sadrži elemente erotike. Pojam erotika se ponekad koristi kao sinonim za seksualnost. Označava tjelesnu žudnju i osjetilno zadovoljstvo izazvano bilo, opažanjem seksualnih objekata ili stvaranjem misaonih predodžbi kroz maštanje.
.

.
U umjetnosti erotika podrazumijeva svojevrsno prikrivanje, uz minimalno obnaživanje ljudskog tijela.
.
Erotiku možemo pronaći čim upalimo televizor ili otvorim pretraživač na internetu, a ja sam htjela nešto drugačije od toga. Nešto da potiče prije svega misli, maštu, a ne da se zaključuje samo ono što je očito i dobro vidljivo.
.
Ove fotografije prikazuju svakodnevnu erotiku jedne djevojke praćene jedan dan njezinog godišnjeg odmora u intimi i miru vlastitog doma. Prikazane su svakodnevne radnje poput buđenja, ispijanja jutarnje kave, dokoličarenja, pospremanja i kuhanja, te spremanja za izlazak. Njezin dan završava drugo jutro kad se ona vrati kući spavati. Namjerno su izostavljeni neki dijelovi radi poticanja mašte – gdje je ona toliko dugo bila, s kim je bila, što je radila…Fotografije (i još više kadrovi koji fale) prepuštaju prostor gledateljevoj mašti da izrežira po svojoj volji što se zbivalo.
.
„Svakodnevna“ ublažava jačinu „erotike“ i doživljavam je kao nekakvu kočnicu.
.
Smatram da erotiku možemo doživjeti svaki dan na razne načine (ovisno o osobnim preferencijama) samo što u tom slučaju to nije ono što većina ljudi smatra erotikom ili erotičnim. Po meni erotika može biti pogled, govor tijela, a pogotovo na ovim fotografijama – ono što se ne vidi. Baš ono što nije u kadru (ili što se ne može zaključiti iz njega) bi trebalo poticati gledateljevu maštu. Da li ona skida ili oblači košulju, što to ona gleda na internetu, zašto je zamišljena, o čemu ona mašta, način na koji stavlja šminku, uživa u hrani…. To je ono na što sam ciljala u ovom radu.
.
Na ovim fotografijama nema eksplicitne golotinje. Dio golih leđa, a ostatak pokriven dekicom, komadić bedara koja vire ispod košulje koja ocrtava ženske obline, gola ramena iza zamućenog stakla tuš kabine, spuštena naramenica, nježni dodir… jednostavna ženstvenost i nježnost su crte vodilje ovog eseja.
.
Anna Gaspotić
.
Rođena 1985. Godine u Puli. Uvijek me interesirala fotografija al sam se ozbiljnije počela baviti njome prije 2 godine. Član sam udruge ljubitelja fotografije “Format” iz Pule u sklopu koje sam sudjelovala u mnogim skupnim izložbama i organizirala tematske izložbe. Osvojila sam nekoliko nagrada za najbolje fotografe od kojih bi izdvojila 1. nagradu za najbolju fotografiju na natječaju “Grad u objektivu bez automobila” (2009.), te pohvala za fotografiju u slobodnoj temi na Photodaysima u Rovinju (2010.).
.

 1. Bravo , čestitke :) To je moja prijateljica ;)

  Komentar by basso — studeni 5, 2010 @ 7:55 pm

 2. Bravo, čestitke Anni na promišljanju i lakoći kojom se izražava i fotografijom i rječima…jako lijep i nepretenciozan rad…samo tako nastavi…

  Komentar by goranmajor — studeni 6, 2010 @ 10:56 am

 3. Čestitke

  Komentar by Foto-Kale — studeni 6, 2010 @ 5:45 pm

 4. jako lijepo i nježno… osjeća se nešto fino u zraku…. čestitke i što više ovakvih fotki ;)

  Komentar by spektor — studeni 8, 2010 @ 8:00 am

 5. vrlo decentno :)

  Komentar by Oliver Bešić — studeni 12, 2010 @ 9:57 pm

 6. volim kad se netko pronađe u nečemu…bravo Anči

  Komentar by Marin Šarlija — svibanj 24, 2011 @ 8:18 pm

 7. Super!! pozzz

  Komentar by 55mg — kolovoz 23, 2011 @ 11:30 pm