ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Andro Damjanić – Retrospektiva

30.12.2010.

Galerija fotografije Fotokluba Split u Marmontovoj tradicionalno, kao jedina galerija u Hrvatskoj i šire, otvara izložbu u prvim minutama Nove godine. Ove godine s Novogodišnjom izložbom ujedno ulazimo u jubilarnu 100. godinu Fotokluba Split 1. siječnja 2011. u 00.05h, i to izložbom fotografija Andre Damjanića: Retrospektiva.
.
Andro Damjanić - Retrospektiva
.
Izložba će biti otvorena do 19. siječnja 2011.
.
Andro Damjanić rođen je 15. kolovoza 1929. u Vrboskoj na otoku Hvaru. Fotografijom se bavi od ranih 50.-ih godina prošlog stoljeća. Od 1959. godine počinje raditi kao fotorepoter Slobodne Dalmacije na nagovor poznatog fotoreportera Petra Jovića – Pempeka. Za Slobodnu Dalmaciju radi do odlaska u mirovinu 1995. godine. U tom periodu od sredine 50.-ih do početka 90.-ih godina nastaju njegove najpoznatije fotografije koje će i biti izložene na retrospektivnoj izložbi (80 crno-bijelih fotografija). Svojim fotografijama osvojio je brojne nagrade i priznanja na mnogim domaćim i međunarodnim izložbama. Višedesetljetni je član Fotokluba Split, a neko vrijeme je bio i predsjednik Fotokluba Split, član upravnog odbora i umjetničkog savjeta.
.
“Fotografije Andre Damjanića prikazuju ono drugo lice Splita koje u vrevi suvremenog života uopće ne zapažamo: svijet zanemarenog puka, posebno mladeži, staraca, prosjaka, ribara, ali i već zaboravljenih splitskih konja i magaraca. Luke, ribarske lađe, mreže, starci i djeca, oni o kojima se u današnjem svijetu proizvođača i potrošača najmanje govori. Taj svijet djece i staraca ujedno je svijet autorove mladosti, svijet s ulice, a ne iz ureda, tvornica, ili iz novinskih stupaca.”
Prof. dr. Duško Kečkemet
.

.
.
.
.
.
.
.

  1. Kratki video sa izlozbe mozete pogledati na:
    http://www.youtube.com/watch?v=4PUAWjmSVtM

    Komentar by Denis — veljača 9, 2011 @ 6:44 pm