ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Andrija Vrcan – U prolazu… (portreti i još ponešto)

26.05.2015.

U srijedu 27. svibnja 2015. u 20h, u Galeriji Fotokluba Split, Marmontova 5, biti će otvorena izložba fotografija splitskog fotografa Andrije Vrcana pod nazivom ‘U prolazu… (portreti i još ponešto)’. Izložba će biti otvorena do 16. lipnja 2015.

Andrija Vrcan - U prolazu... (portreti i još ponešto)
 
Radovi Andrije Vrcana mogu se opisati na mnogo načina, ali neka mi bude dopušteno da naglasim jednu osobinu koja se pojavljuje kao važna kroz čitavu širinu njegovih tema, a to je promatračka snaga. Andriju iskreno zanimaju živa bića, a posebno urbane varijante. Tako ljudsko stanje i djelovanje postaje naizgled osovina njegovih tema, a životinje zauzimaju blisko drugo mjesto.

Naravno, tu će se naći određeni postotak uobičajenog i nezaobilaznoga, jer mi nikada ne ostajemo sasvim isključivo posvećeni jednoj fotografskoj specijalizaciji. Pejsaži, klima, proizvodi, građevine, kao i detalj u svakomu od tih područja, ponekada će preuzeti kormilo pa jedno vrijeme vladati snagom s vrha promatračke kule.

Andrija naziva svoju samostalnu izložbu U PROLAZU… i to zbori mnogo o načinu na koji dolazi do svojih vizualnih uspomena; lebdeći kroz pletivo svakodnevnih događanja i interakcija, promatra scenu, procjenjuje viđene čvorove tkanja kroz vlastito iskustvo i postupak sortiranja prioriteta, i škljocne važne trenutke da ostanu upamćeni.

Netko bi mogao kazati da se svaki dobar fotograf ponaša na isti način… To će samo potvrditi važnost izlozbe, i jasno iznijeti pojam dobroga fotografa na vrh. A to je upravo ono što želim reći.

Dodatni podaci kriju se u načinu na koji Andrija obrađuje svoje snimljene poglede. Tu neće biti pokušaja senzacionalizma, ni kroz pretjeravanja u boji, niti pomoću ikakvih drugih alata za obradu fotografije. Različito od nevjerovatno velikoga broja onih koji bi željeli da ih se drži umjetnicima, onih spremnih da upropaste svoju fotografiju mnogim zastranjivačkim trikovima, Andrija nastoji održati ravnovjesje u cijelom sadržaju plohe, dopuštajući dobrom starom umijeću kompozicije da samostojno istakne najvažnije.

Andrija će se vjerojatno složiti da »nije važno ono što gledaš, već ono što vidiš«, kako je Henry David Thoreau ispravno ustvrdio. Zato njegove slike prenose samo miroljubivo i nenasilno ispričane vizualne pripovijesti. Suvremeno usmjerenje koje vrišti »moraš vidjeti« biva djelotvorno potisnuto njegovim uljudnim »pogledaj«, i ta činjenica složena uz promatračku snagu zaokružuje, prema mojemu skromnomu mišljenju, portret i još ponešto o Andriji Vrcanu.

Mihajlo Filipović

Andrija Vrcan - U prolazu... (portreti i još ponešto) Andrija Vrcan - U prolazu... (portreti i još ponešto) Andrija Vrcan - U prolazu... (portreti i još ponešto) Andrija Vrcan - U prolazu... (portreti i još ponešto)

 
Andrija Vrcan životopis

Rođen u Splitu 23.11.1946. godine, gdje je diplomirao kemijsku tehnologiju na Kemijsko-Tehnološkom fakultetu u Splitu. Cijeli radni staž odradio je kao organizator-programer u tvrtki ‘Dalmacijacement’, današnji ‘Cemex’.
Fotografijom se kao hobijem počinje baviti na studiju, gdje snima studentska događanja i učestvuje na prigodnim zajedničkim izložbama, da bi joj ozbiljnije prišao krajem sedamdesetih godina kada započinje fotografirati za list DC Dalmacijacementa (kronika) i Slobodnu Dalmaciju kao vanjski suradnik u rubrici kultura (dalmatinske klape i zabavna glazba) i ta suradnja traje dvanaestak godina, kao i za za više tjednika u bivšoj YU.
Od 2009. Godine, nabavom nove digitalne opreme vraća se fotografskim korijenima uz modernu tehnologiju.
Najčešće snima ljude, prirodu, povijesnu kulturnu baštinu i život na ulicama, ili kako on to zove ‘u prolazu’, pa otud i naslov ove moje prve samostalne izložbe.
Do sada je izlagao na pet zajedničkih klupskih izložbi Fotokluba Split te na zajedničkoj izložbi ULUPUK-a u Blatu na Korčuli.
Priznanja i nagrade: Specijalne pohvale žirija u obje kategorije na CEMEX-BirdLife Nature Photo Competition 2009., 1.nagrada za fotografiju u kategoriji Pejzaž i kulturna baština na Klupskoj izložbi Fotokluba Split 2013.godine i 3.nagrada za fotografiju u kategoriji slobodna tema na Klupskoj izložbi Fotokluba Split 2014.godine.

No comments yet.