ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Andriana Škunca – Novaljski svjetlopis

09.08.2010.

U utorak 10. kolovoza u 20.00h u Galeriji fotografije Fotokluba Split, Marmontova 5, u sklopu programa 56. splitskog ljeta, u 20:00 h u Galeriji Fotokluba Split biti će otvorena izložba fotografija pjesnikinje i fotografkinje Andriane Škunce “Novaljski svjetlopis”, gdje će se ovaj jedinstveni pjesničko-fotografski projekt prvi put predstaviti u Hrvatskoj.
.
Andriana Škunca - Novaljski svjetlopis
.
Izložbu će otvoriti dr. Alida Breme, a prisutne će pozdraviti gradonačelnik Novalje Ivan Dabo Đono.
Prilikom otvorenja Andriana Škunca izvest će pjesnički recital.
.
Izložba će biti otvorena do 28. kolovoza 2010.
.
S ovom “poetskom izložbom” otvoreno je 4. Europsko ljeto kulture u Fellbachu, najveća kulturna manifestacija u Njemačkoj, na kojoj su ove godine zemlje gošće bile Hrvatska i Austrija.
.
Izložba Andriane Škunca Novaljski svjetlopis u Split dolazi neposredno nakon dvoipol mjesečnog predstavljanja u Njemačkoj, gdje je na 4. Europskom ljetu kulture u Fellbachu, tijekom svibnja, lipnja i prve polovice srpnja, ovaj fotografski prikaz “poetike otočnosti” predstavljao Hrvatsku.
.
Jedinstveni pjesničko fotografski projekt Novaljski svjetlopis Andriane Škunca sačinjava zbirka pjesama u prozi i pedeset umjetničkih fotografija tematski vezanih uz otok Pag. Takva autentična simbioza: fotografsko i pjesničko viđenje poetike otočnosti, prepoznata je kao izvorni pristup autorice kojim je povezala vizualne fenomene otočkog kamenjara i tajanstvenu predanost krajoliku kakva stoljećima prožima život na otoku Pagu.
.
Izložba crnobijelih fotografija Novaljski svjetlopis pubudila je zanimanje na europskoj kulturnoj sceni (do sada je prevedena na njemački i češki), te je u relativno kratkom vremenu, na poziv organizatora europskih festivala, predstavljena na Sajmu knjiga u Leipzigu, 2008., u Nacionalnoj knjižnici Klementinum u Pragu, 2009., i u galeriji grada Münstera, 2009. godine.
U gradskoj vijećnice u Fellbachu, foto izložba Novaljski svjetlopis ili “Svijetlosno pismo iz Novalje” (otok Pag), otvorila je 4 Europsko ljeto kulture 2010. u Fellbachu, gdje su zemlje gošće bile Hrvatska i Austrija. Ova “poetska izložba” prezentirala je tijekom svibnja, lipnja i prve polovice srpnja Hrvatsku na toj najvećoj kulturnoj manifestaciji europskih umjetnika u Njemačkoj.
.
To su vrlo tihe, ponešto melankolične slike u kojima kao da je vrijeme stalo i koje prate njenu osobitu lirsku prozu kao “intimnu vezu sa svemirom”, rekla je na predstavljanju izložbe Novaljski svjetlopis u Fellbachu Alida Bremer, a ona će u poetski i fotografski svijet Andriane Škunca uvesti i na otvorenju izložbe u Galeriji Fotokluba Split (10.kolovoza, u 20 sati).
.
Izložba umjetničkih fotografija Andriane Škunca istaknuta je kao dojmljiv “dnevnik krajolika” kojim je autorica pješačila u svim godišnjim dobima. U poetskoj simbiozi fotografije otkrivaju malo poznate dimenzije i skrivene detalje otoka Paga u doba kad je kamenjar ovoga otoka prepušten elementarnoj snazi prirode, kada morski valovi ili uraganske bure rastvaraju otočke ambijente.
.
Fotografije svjedoče o mijenama života među suhozidima i u interijerima napuštenih kuća, gdje samo posolica i prah prekrivaju još sačuvane tragove života otočkih žitelja. Premda se na mjestima u pustoši urušavaju ostaci uspomena na autentične stanovnike otoka, u ruinama kamenih nastambi i među sjenama minulih vremena kao da se obnavljaju gusti tragovi, ulomci neizbrisivog otočkog trajanja.
.
Poezija, kao i fotografije Andriane Škunca, podsjećaju i na osobiti ritam pješačenja otokom, jer se u njenim radovima tragovi baštine i neuništiva mistika kamenjara u svakom razdoblju godine zrcale na različite načine. Tijekom mnogih sati hodanja otokom Pagom, osebujni zbir ambijentalnih fotografija nastaje na mjestima gdje je pohranjena energija otočkih žitelja, sjećanje na “misterij postojanja” i na zajedničku sudbinu stanovnika svih otoka.
.
Za svoj pjesnički opus Andriana Škunca nagrađivana je najprestižnijim književnim nagradama: (“Tin Ujević”,”Vladimir Nazor”, nagrada HAZU, i Goranov vijenac), a o njenim su fotografijama pisali najeminentniji likovni kritičari.
.
Izložbe održane tijekom ljeta u Maloj crikvici u Novalji (između 2000. i 2008.) privlačile su izuzetno veliki broj posjetitelja iz cijeloga svijeta. Poznati režiser Petar Krelja, u produkciji HTV-a snimio je 2005. polusatni dokumentarni film Andriana.
.
Kroz živopisne detalje njena pjesništva rekonstruirana je poetska dimenzija otočnosti, ali se autorica u toj začudnoj simbiozi prikazuje i kao nadasve zanimljiva, vrsna fotografkinja. Film je zbog zanimanja publike nekoliko puta repriziran u udarnom, večernjem terminu I programa HTV-a.
.
………………………………………………………………………………………………………………….
.
otvorenje izložbe
.
Izložbu je u nazočnosti velikog broja posjetitelja otvorila svjetski poznata hrvatska književnica dr. Alida Bremer, promotorica hrvatskih pisaca u Njemačkoj. Nazočne su pozdravili i gradonačelnik Novalje gdin. Ivan Dabo, te predsjednik Fotokluba Split Feđa Klarić.
.
Po otvorenju autorica je pročitala nekoliko pjesama iz svoje zbirke Novaljski svjetlopis, a u interpretaciji joj se pridružio ravnatelj Splitskog ljeta gdin. Milan Štrljić.
.
Nakon interpretacije poezije autorica je nazočne počastila izvornim paškim sirom.
.

No comments yet.