ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Ana Šesto – Odabrane

18.01.2013.

U knjižnici ‘Vladimira Nazora’, u Kustošiji, od petka 18. siječnja 2013. bit će postavljena izložba fotografija Ane Šesto pod nazivom ‘ Odabrane’. Ana će izložiti izbor svojih fotografija unazad nekoliko godina, od kojih su neke više puta bile nagrađivane. Izložba ostaje otvorena do 22.2.2013.

Ana Šesto - Odabrane
 
Predgovor – pov. umjetnosti Nirvane Silnović

Ovom izložbom mlada fotografkinja Ana Šesto predstavlja djela koja su obilježila većinu njenog stvaralačkog opusa. Radi se o izboru djela od kojih su mnoga već prepoznata od strane struke u obliku brojnih priznanja i nagrada. Ako pogledamo svijet kroz Anin objektiv, svijet kakvim ga ona doživljava, shvatit ćemo zašto su njene fotografije bez puno okolišanja pronašle svoj put do brojne publike. Motivi koje Ana odabire nisu tek puko prepisivanje viđenog. Odabirući crno-bijelu ili fotografiju u boji, svaka na svoj način predočava istovremeno i trenutačno i trajno. Trenutačnost, koja se ogleda u pojedinom slučajnom ili pomno odabranom trenutku povlačenja okidača i trajna, bezvremena kvaliteta koja prožima svaki od odabranih trenutaka. Najčešći motiv Aninih fotografija jesu ljudi. Bilo da se radi o osobama iz njene bliže okoline, obitelji i prijateljima ili o sasvim slučajnim i nepoznatim prolaznicima, svi su oni pred Aninim objektivom jednaki. Njihova lica i pogledi pričaju nam brojne priče. Svejedno je govorimo li o portretima likova čiji su pogledi upereni direktno u nas, profilima ili zanimljivo kadriranom odrazu muškog lika u vodi – svatko od njih svjesno ili nesvjesno progovara o sebi. Samo djelić sekunde bio je dovoljan da ih umjetnica upozna i zabilježi ono esencijalno. Upravo je to najveća kvaliteta Aninih fotografija. Nebitno je gledamo li slučajno odabrane detalje poput starog portafona ili bicikle prislonjene na zgradu od opeke, apstraktnu igru ljudskih likova i njihovih sjena ili uličnog harmonikaša. Ana je u svakom od motiva uspjela vidjeti ono što bi običnom promatraču promaknulo, a to je velika priča koja stoji iza svakog pojedinog motiva.

Ana Šesto - Odabrane Ana Šesto - Odabrane Ana Šesto - Odabrane Ana Šesto - Odabrane

 

Ana Šesto rođena je 1986. u Zagrebu. Fotografkinja je, voditeljica kulturnog kluba O’GRADA   i magistrica novinarstva na Fakultetu političkih znanosti iza koje je trinaest samostalnih i tridesetak grupnih izložbi (domaćih i međunarodnih). Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika – HDLU-a. Fotografijom se bavi od 2000. kad je upisala Školu primijenjene umjetnosti i dizajna. Realizirala je dvadesetak naslovnica za hrvatske književnike, te su joj radovi objavljivani u raznim časopisima. Iza sebe ima već nekoliko prvih nagrada od kojih su joj najznačanjije one iz Fotokluba Zagreb, nagrade na Hrvatskom kreativnom Fotoizazovu, Fotomaratonu te pohvale na festivalu Photodays i ona najnovija pohvala koja dolazi iz priznatog časopisa za kulturu fotografije, Refoto. Službeni je fotograf kazališta  Mala Scena,  nakladničke kuće Semafora ,  Knjige u centru i portala Dnevno.hr. Radi kao novinarka i fotografkinja za časopis GloriaIN.

No comments yet.