ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Ana Peraica – SVJETOVI FOTOGRAFIJE – Positiveland i Negativeland

08.03.2011.

U četvrtak, 10. ožujka u 19 sati u Galeriji ULUPUH u Tkalčićevoj 14 u Zagrebu otvara se izložba SVJETOVI FOTOGRAFIJE – Positiveland i Negativeland, autorice dr. sc. Ane Peraice.
.
Ana Peraica - SVJETOVI FOTOGRAFIJE - Positiveland i Negativeland
.
Riječ je o dva nagrađivana fotografska ciklusa autorice, Positiveland i Negativeland, nastala 2009. godine. Ciklus Negativeland čine negativi negativa koji otkrivaju njihova specifična svojstva: transparentnost, masivnost, obostranost… S druge je strane ciklus Positiveland, serija pozitiva koja otkriva njihova ograničenja obzirom na negative, kako u pogledu njihove veličine i rastera, tako i trajnosti materijala od kojeg su načinjeni. Interpretacijom (i usporedbom) njihovih svojstava autorica oblikuje svojevrsni foto-esej na temu analogne fotografije i njezina ontološkog statusa.
.
Izložene fotografije prate znanstveni tekst (objavljen u akademskom žurnalu Instituta za Fiziku, 2010.) te stručni tekst objavljen u Art&Education Papers (E-flux, 2010.) te tekst u Refoto mazaginu, 2011. Teorijska podloga izložbe je doktorska disertacija autorice na temu „Fotografija kao dokaz“, prva sa temom fotografije u Hrvatskoj, obranjena u svibnju 2010. godine na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Negativeland i Postitiveland, dijelovi ciklusa Svjetovi fotografije, izlagani su na više međunarodnih izložbi, te nominirani u finale Photodaysa u Rovinju 2010. godine, u kategoriji Profesionalni koncept. Negativeland je nagradu i dobio. Oba ciklusa su danas u kolekciji Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu.
.
Dr. sc. Ana Peraica nastavlja obiteljsku fotografsku tradiciju koja datira još iz 1934. godine: kćer je fotografa Dražena Perajice, te unuka fotografa i kamermana Antonija Perajice, iz Atelijera Perajica sa splitskog Peristila. Fotografijom se bavi od malih nogu, kako praktično, tako i u znanstvenim i stručnim teorijskim radovima. Diplomirala je povijest umjetnosti i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Poslijediplomske studije teorije umjetnosti odslušala je na „centre of excellence“ Jan Van Eyck Akademie u Maastrichtu, a doktorske studije kulturalne analize, teorije i interpretacije paralelno odslušala na Sveučilištu u Amsterdamu. Doktorat s temom „Fotografija kao dokaz“ obranila je na Filozofskom fakultetu u Rijeci 2010. godine. Redovito objavljuje za Springerin, Pavilion, Afterimage, Leonardo, Focus Magazine, Eyemazing, Fotografija, Refoto itd… Od 2009. godine aktivno se bavi fotografijom. Ovo je njena prva samostalna izložba.
.
Izložba će se moći pogledati do 17. ožujka, radnim danom od 10 do 17 sati (četvrtkom od 10 do 13 i od 17 do 20 sati), subotom od 10 do 13 sati, dok je nedjeljom galerija zatvorena. Ulaz je slobodan.
.

No comments yet.