ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Ana Opalić – U stvari…

12.01.2011.

Pozivamo Vas na otvaranje izložbe Ane Opalić pod nazivom ‘U stvari…’ koje će se održati u nedjelju, 16. siječnja 2011. u podne u Foto Galeriji Lang, Langova 15, Samobor.
.
Ana Opalić - U stvari...
.
……I zaista, slutnju koju daje naslov, slutnju nečeg temeljito drugačijeg od idiličnih blagdanskih slika, uistinu potvrđuje uvodni kadar videorada. Umjesto kuće-šator, umjesto okupljene brojne obitelji-samo umjetnica i njena majka, umjesto bijelog bakalara ili bakalara na gulaš-pržene lignje i pommes frites, umjesto razgovora ili žamora ukućana-bombardiranje melodramatičnim pjesmama i afektiranjem voditelja radio programa.
.
No, da li je sve baš tako crno? Da li bi zaista prvo primijetili sve ono što naizgled nedostaje da nam božićni pjesmuljci u pozadini i naslov ne poručuju da se radi o blagdanskom obroku? Ili bi prvo primijetili ono što je imanentno samoj snimci, „atmosferičnost“ prizora u kojem se usprkos nepromijenjenosti kadra odvija radnja na nekoliko nivoa. Između zaokupljenosti jelom, škrtosti prozborenih riječi i pogleda koji se gotovo uopće ne susreću odvija se neverbalna komunikacija umjetnice i majke (koja kulminira u spontanom smijehu u koji prasnu u isti mah), a gibanje ljudi i prometa koje se u zamagljenim oblicima nazire kroz vidljiva dva prozora izmjenjuje se sa mijenama osvjetljenja i daje cjelokupnom prizoru neku mekoću i blagost. Nježna iskrzana svjetlost zapravo zamjenjuje sve neizrečeno, kao i kod nekoliko pozadina Aninih portreta majke komplementarnih videoradu
.
.
Rozana Vojvoda
(Odlomak iz poredgovora)
.
.
Ana Opalić (Dubrovnik, 1972.) diplomirala 1997. na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Fotografije samostalno izlaže od 1991.godine. Kao stipendistica UNESCO-Aschbers stipendije boravila u Kataloniji i Irskoj. Zajedno s fotografom Borisom Cvjetanovićem predstavljala je Hrvatsku na 50. bienallu u Veneciji 2003. godine. 2008. g. Dobitnica je II. Nagrade T-HT, a djela joj se nalaze u kolekciji Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, Galeriji umjetnina u Splitu, te u privatnim kolekcijama.
.
Kontakt: aopalic@globalnet.hr
.
Foto Galerija Lang otvorena je subotom i nedjeljom 11- 13 + 16 – 19 sati.
Ostale dane po dogovoru na tel: 091 7300485
.

No comments yet.