ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Aleksandar Saša Novković / Hrvatsko Narodno Kazalište – Sašine vizure

21.09.2010.

Izložba Aleksandra Saše Novkovića “Hrvatsko Narodno Kazalište – Sašine vizure” može se pogledati od nedjelje, 26. rujna 2010. u podne u Foto Galeriji Lang, Langova 15, Samobor.
.
Aleksandar Saša Novković / Hrvatsko Narodno Kazalište – Sašine vizure
.
….. U fotografskom opusu Saše Novkovića posebno poglavlje čini upravo Hrvatsko narodno kazalište kao neiscrpna tema, pri čemu se on posve razlikuje od svojih prethodnika, potpisujući se i kao autor fotografija predstava ali i kao autor fotografija zgrade. U fotografiranju predstave njegov je pristup posve specifičan: Saša je rijetko pouzdan dokumentarist brzoga refleksa iz čijega ćete niza fotografija određene predstave imati uvid u cjelinu, uvijek kroz sve rakurse iz vizure gledatelja, s druge strane rampe. Jednoga dana (i uz i usprkos drugim medijskim tehnologijama bilježenja), Sašine će fotografije za teatrologiju biti neprocjenjivo važne. Hvatajući izraz, stanje, gestu, pokret, od krupnoga plana do totala, Saša hvata i duh i atmosferu neke predstave, ali hvata i sve ono što se događa oko scene, u procesu njezina nastanka, bivajući tako i kroničarom teatarskoga života.
.
Ipak, izniman dio njegova rada čini fotografski umjetnički pristup arhitekturi same zgrade, eksterijeru i interijeru podjednako. U eksterijeru, Saša Novković otkrit će brojne nove vizure koje još više naglašavaju njezinu dominantnu ljepotu pod različitim svjetlima dana koje u prolazu preko trga i ne primjećujemo. No, sigurno se nitko nije toliko bavio detaljima njezine izvanjske plastike, arhitektonskim slogom i skulpturama, ali i iznutra, u neobaroknim interijerima. Sašino oko izdvaja brojne detalje iz toga nevjerojatnoga ambijenta kraj kojih dnevno prolazimo, katkad i ne opažajući ih, ali svakako ne opažajući ih onako kako ih on vidi – u nekom trenu pod nekim svjetlom, iz neke neuobičajene vizure. Izložba pokazuje tek dio tih Novkovićevih izvanrednih fotografija našega kazališta kako ga do sada nitko nije razotkrivao, istodobno tako osjećajući njezin stil i duh.
.
Ana Lederer (iz predgovora)
.
.
Aleksandar Saša Novković fotografijom se bavi od šezdesetih godina kao samostalnom profesionalnom djelatnošću, te pripada samom vrhu hrvatske umjetničke fotografije.
.
Radio je kao fotograf i urednik fotografije u brojnim tiskanim medijima: počeo je u “Poletu”, zatim radi kao urednik fotografije u „Pop ekspresu“, a objavljuje u svim većim listovima i časopisima.
.
Kao član redakcije i urednik fotografije u ženskoj reviji “Svijet” sudjeluje u uspostavljanju standarda suvremene hrvatske modne fotografije.
.
Poseban senzibilitet ima za kazališni umjetnički izraz i stalni je suradnik u brojnim kazalištima i kazališnim grupama: HNK Zagreb, ZGK Komedija, Jazavac-Kerempuh, HNK Split, HNK Ivan pl. Zajc – Rijeka, HNK Varaždin, Histrioni, Kazalište lutaka Zadar, Kazalište lutaka Zagreb, SNG Opera in balet – Ljubljana, ZKM, Teatar u gostima, Mala scena …
.
Od 1988. radi kao free-lance fotograf.
.
Redoviti je član fotografske sekcije ULUPUH-a, te Hrvatskog novinarskog društva.
.
Radi studijsku fotografiju (portreti, reklamna fotografija) i dokumentarnu (reportažnu) i pejzažnu fotografiju.
.
www.artfotonovkovic.com
.

No comments yet.