ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Alan Lenski – Likovi i krajolici

04.05.2012.

U Foto Galeriji Lang u Samoboru, u nedjelju, 6. svibnja, s početkom u 12 sati, otvara se izložba fotografija ‘Likovi i krajolici’ umjetnika Alana Lenskog. Fotografije se mogu razgledati do 27. svibnja.

Alan Lenski - Likovi i krajolici

 

Ima nečeg iskonski lijepog u dobro kadriranim i majstorski snimljenim crno-bijelim fotografijama. Posljednja tri desetljeća Alan Lenski slijedi svoju posvećenost idealiziranim ženskim aktovima. Mnoge njegove fotografije prikazuju likove mladih žena u romantičnom pejsažu, dok ih na nekima bilježi u intimnom trenutku iz života u njihovom osobnom okruženju.

Njegovi subjekti prikazani su često u trenucima spokoja i pružaju promatraču nesmetan pogled na njihovu senzualnu ljepotu. Mnogi su otkriveni u blistavom svjetlu, naglašavajući plemenite vrijednosti crno-bijelog otiska. Lenski nam prenosi tradiciju majstora fotografskog akta iz ranog dvadesetog stoljeća poput E.Westona, Manuel Alvarez Brava i Wynn Bullocka. R. C. Albertine, Baton Rouge, 2012

Alan Lenski (Boston, Massachusetts.), odrastao je i školovao se u SAD i Francuskoj. Između 1982. i 1984. studirao je fotografiju kod Richarda Albertinija, inače učenika poznatog fotografa Minor Whitea. Dobitnik je nagrade National Ment Award in Photography te dvije nagrade Eastman Kodak. Kasnije studira video&film kod Roberta Franka. Diplomirao 1988. je na Sveučilištu države Texas u Austinu. Od 1988. dol 1991. živi i radi u New Yorku. Godine 1991. odlazi u Paris gdje upoznaje Oliviera Binsta i iz njihova druženja rađa se ideja o knjizi „U potrazi za Evropom“. Tada kreće na veliko putovanje Evropom, tokom kojeg je fotografirao žene u svim dijelovima kontinenta. Sada organizira seriju izložbi s tih putovanja, a također se bavi fotografijom velikog formata.

Robert Frank je njegove fotografije uvrstio u svoju knjigu ‘Thank you’ (izdanje Scalo Verlag 1998). Fotografije je izlagao na skupnim izložbama Atlatni, New Yorku, Washingtonu, Woodstocku, Philadelphiji, Parizu, Hamburgu, Stuttgartu, Zagrebu, a samostalno u dva navrata u New Yorku. Njegove fotografije nalaze se u kolekciji francuske Nacionalne biblioteke u Parizu.

No comments yet.