ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Aktualno 4 – Memory Code Project 014 gostuje u riječkoj Galeriji Principij

13.03.2015.

Bijenalna izložba ‘Aktualno 4 – Memory Code Project 014’ Sekcije za fotografiju hrvatske druge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti ULUPUH, koja je prošle godine predstavljena u zagrebačkoj Mimari te u Labinu, Rovinju i Pečuhu, otvara se u utorak, 17. ožujka, u riječkoj Galeriji Principij.

Aktualno 4 - Memory Code Project 014 u Rovinju
 

Autorica koncepcije i kustosica izložbe je Višnja Slavica Gabout, a selekciju radova za izložbu obavili su, uz kustosicu, fotografi Alan Matuka i Luka Mjeda.

Po riječima kustosice, fotografi ULUPUH-a su tragom intrigantne ideje stvaranja komunikacijske vizit-karte jednoga prostora i jedne zajednice na globalnoj, planetarnoj razini, odlučili su djelovati na lokalnoj razini, fokusirajući se na svoje vrijeme, okruženje, svakodnevicu i individualnost.

Njihove fotografije su u tom kontekstu postale vizualne matrice posebne ‘memorijske kartice’, a taj izložbeni projekt zamišljena vremenska kapsula za pohranu slikovnih podataka za budućnost, ustvrdila je u predgovoru Višnje Slavica Gabout.

Sekcija za fotografiju ULUPUH-a još od 2008. kroz projekt “Aktualno” problemskim izložbama bijenalno predstavlja recentno stvaralaštvo svojih članova na zadanu temu, na prikaz aktualne stvarnosti koja nas okružuje, kroz osobne autorske poglede umjetnika-fotografa.

S nizom malih i velikih priča, brojnim nijansama emocija i stanja, različitim spoznajama i sjećanjima. ULUPUH-ovi fotografi pronalaze u tom mnoštvu najrazličitijih aktualnosti stalni izazov inspiraciji, pronalazeći motive koji pružaju široke mogućnosti prezentacije njihova osobnog autorskog izričaja, ističe se u najavi izložbe.

Unutar osnovne tematske cjeline autori ipak u svakom novom izdanju projekta izdvoje jedan zanimljivi segment aktualne realnosti i onda se njime bave, o njemu ispričaju svoju fotografsku priču, te ga na svoj način komentiraju i o njemu problematiziraju, a ovaj put odabrali su vječnu i uvijek aktualnu, kompleksnu temu osviještene, smislene komunikacije, te odašiljanja poruke o sebi i svome identitetu; o sebi i svome prostoru i vremenu, dodaje se.

Svoje će radove izložiti Zoran Alajbeg, Mara Bratoš, Marko Čolić, Saša Ćetković, Nina Đurđević, Hrvoje Grgić, Denis Gržetić, Mario Hlača, Boris Hnatjuk, Maja Hrnjak, Damir Klaić, Maja Strgar Kurečić, Dražen Lapić, Ines Viktorija Ljubetić Fišer, Anto Magzan, Tomislav Marić, Alan Matuka, Ratko Mavar, Luka Mjeda, Karmen Orlić, Josip Portada, Tomislav Rastić, Hrvoje Serdar, Slavica Subotić, Igor Šeler, Vladimir Šimunić, Dragutin Škreblin, Erika Šmider, Tomislav Šmider, Zvonimir Tanocki, Siniša Uštulica, Zvonimir Zagoda.

Galerija Principij, u kojoj će izložba biti otvorena do 27. ožujka, novouređeni je prostor Fotokluba Rijeka, smješten u riječkom Starom gradu, neposredno uz arheološke ostatke kasnoantičkoga vojnog tabora po kojem je i nazvana. To je jedina galerija specijalizirana za fotografiju u Rijeci, u njoj je organizirana muzejska zbirka fotografske opreme i pribora, biblioteka fotografskih časopisa, a redovito priređuje izložbe, radionice, tematska predavanja.

No comments yet.