ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

AKTUALNO 2+60 u Mimari

26.05.2010.

Biennalna, žirirana izložba Sekcije za fotografiju ULUPUH-a, uz 60. godišnjicu udruge, može se pogledati u Muzeju Mimara u Zagrebu, Rooseveltov trg 5, u periodu od 1.6. do 21.6.2010.
.
AKTUALNO 2+60 u Mimari
.
Autorica koncepcije: Višnja Slavica Gabout, povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka
Žiri: Višnja Slavica Gabout, Danijela Lušin – fotografkinja, profesorica fotografije, Erika Šmider – fotografkinja, Tomislav Marić – fotograf, Leila Topić, povjesničarka umjetnosti, kustosica Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu
.
Organizator: ULUPUH
Partner: Muzej Mimara
Medijski pokrovitelj: BLUR magazin
.
U utorak, 1. lipnja 2010. u 20 sati u Muzeju Mimara u Zagrebu, Rooseveltov trg 5, otvara se izložba «AKTUALNO 2+60» na kojoj izlažu fotografi, članovi Sekcije za fotografiju ULUPUH-a. Izložba ostaje otvorena do 21. lipnja.
.
U predgovoru izložbe Višnja Slavica Gabout napisala je: “Projekt „Aktualno“ osmišljen je prije dvije godine kao žirirana izložba najboljih recentnih fotografija istaknutih fotografa Sekcije za fotografiju ULUPUH-a, na zadanu, ali široku i sveobuhvatnu suvremenu temu. Namjera mu je bila da kroz mnoštvo osobnih vizura i interpretacija prikaže sliku današnjice okom umjetnika-fotografa. (…) U tom tragu organizirana je ove godine izložba AKTUALNO 2, kojoj je u nazivu dodan broj 60 kao novi (jednokratni) element u koncepciji. Onaj koji je označio da se AKTUALNO 2 poklopilo sa značajnim jubilejem: 60. godišnjicom postojanja i djelovanja ULUPUH-a, krovne Hrvatske udruge za primijenjenu umjetnost i dizajn, unutar koje je Sekcija za fotografiju jedna od najbrojnijih i najaktivnijih. Izložba AKTUALNO 2+60 tako ovaj put promišljenim izborom fotografskih radova ne samo kvalitativno sumira visoka estetska dostignuća pojedinih znanih fotografa učlanjenih u ULUPUH, nego svjedoči i o dugogodišnjoj aktivnosti i vitalnosti ove sekcije, koja već odavno ima vrhunske fotografske majstore za svoje članove, ali koja se isto tako svake godine redovno i obnavlja mladim snagama. (…) Žiri se u projektu AKTUALNO 2+60 trudio pri selektiranju radova odabrati „najbolje od najboljega“, kako bi ispunio predispozicije da se, obzirom na broj sudionika i njihovu nesumnjivu likovnu reputaciju, ova izložba pretvori u malu smotru suvremene hrvatske fotografije. Osnovni kriteriji pri selekciji zato su bili ne samo kreativnost i suvremenost, nego i likovnost u pristupu i metjerska izvrsnost (…) Okupljeni u projektu AKTUALNO 2+60, četrdeset jedan umjetnik različitih izričaja, poetika, likovnih usmjerenja, čak i generacija, tu na kraju, zajedno, začudno ujednačeno likovno govori, pokazujući s jedne strane vizualno bogatstvo cjeline, a s druge individualno bogatstvo osobnih, autorskih koncepcija i likovnih priča. Priča koje su na više od sto radova prezentirali, kao pojedinačne radove, ili kao manje serije, Stanko Abadžić, Zoran Alajbeg, Janko Belaj, Boris Berc, Jelena Blagović, Marija Braut, Saša Ćetković, Matej Dokić, Ljubo Gamulin, Biljana Gaurina, Virgilio Giuricin, Denis Gržetić, Romeo Ibrišević, Željko Jelenski, Saša Karolyi, Ivica Kiš, Damir Klaić, Aleksandar Kosanović, Dražen Lapić, Danijela Lušin, Tomislav Marić, Alan Matuka, Luka Mjeda, Karmen Orlić, Vladimir Pfeifer, Berislava Picek, Tomislav Rastić, Hrvoje Serdar, Maja Strgar Kurečić, Igor Šeler, Vladimir Šimunić, Dragutin Škreblin, Erika Šmider, Zvonimir Tanocki, Siniša Uštulica, Saša Vadanjel, Ante Verzotti, Zlata Vucelić, Ivo Vučetić, Zvonimir Zagoda i Andrija Zelmanović.“
.
Izložba će biti otvorena do 21. lipnja, utorkom, srijedom, petkom i subotom od 10 do 17 sati, četvrtkom od 10 do 19 sati, nedjeljom od 10 do 14 sati, dok je u ponedjeljak Muzej zatvoren.
.
Izložba je realizirana uz potporu Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba. Realizaciju izložbe pomogli su i “Batana” Centar vizualnih umjetnosti iz Rovinja te NARODNI MUZEJ LABIN.
.
Nakon Zagreba, izložba će se od 3. do 30. rujna 2010. održati u Galeriji “Batana” u Rovinju, te potom, od 7. do 23. listopada iste godine u Narodnom muzeju Labin u Labinu.
.
Predgovor Višnje Slavica Gabout moguće je pročitati ovdje.
.

No comments yet.