ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Ada Ardessi – La distanza della terra

04.08.2011.

U Gradskoj galeriji FONTICUS u Grožnjanu, u petak, 5. kolovoza, u 18 sati, održat će se otvorenje samostalne izložbe fotografija ‘La distanza della terra’ autorice Ade Ardessi
.
Ada Ardessi - La distanza della terra
.
U Gradskoj galeriji Fonticus Grožnjan, Ada Ardessi prvi puta odaje počast rodnom kraju samostalnom izložbom fotografija. Uz to obilježava pedeset godina bavljenja fotografijom. Njene fotografije obilježava slikarski humanizam i tišina ironije. Iza svakog snimka stoji pokušaj osmjeha, laganog, koji štiti fotografije nenametljivog tumačenja izvještaja o odnosu sa realnošću.
.
Izbivanje iz domovine pokazuje tridesetak crno bijelih vizija, krajolika i portreta prikupljenih tijekom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Izbor koji nudi posjetiteljima, okuplja najreprezentativnije slike iz domovine Ade Ardessi koje su joj važne još iz perioda odlaska iz domovine da bi postala fotograf u Milanu u kojem živi mnogo godina.
.
Autorica Istru vraća tadašnjoj svakodnevnici, ženama, starcima, izrazima lica i čekanju, pukotinama vremena koje objektiv Ade Ardessi želi zaustaviti. Ova zbirka pokazuje veliku empatiju, osjetljivost, stalnu pažnju prema formalnim životima ljudi što ju neprestano interesira a u konačnici osobnu radoznalost. Udaljenost od domovine, i uz mali broj radova, ne prikriva ni na koji način to što ju je ta zemlja naučila. Svaki klik fotografskom kamerom, bez kontrasta, dokazuje: iskustvo i improvizaciju, sudjelovanje i nevezanost, blizinu i objektivnost.
.
Na njenom putu, fotografija je čin mjerenja koji određuje udaljenost između onoga što oko vidi i što oko pamti, u vječnoj suspenziji vremena. Ovdje, tlo Istre nikad se ne mijenja. Istra postaje stanje. Teritorij se pokazuje kao priča o zemlji koja nikad potpuno ne okreće stranicu jer je ispisana na dugom papiru: vremenu.
.
Udaljenost od domovine inicira čvrsti izbor crno – bijelih snimaka do sada neobjavljivanih. Njihov sadržaj istarsku situaciju ponovno oživljava po redoslijedu stvari; suvremeni pogled na ovoj izložbi daje im novu snagu tako da postaju sučeljeno dojmljive, kontrolirano iznenađujuće. Iza objektiva, pogled Ade Ardessi jest ponovljeno simultano priznanje, kapacitet opisivanja koji u djeliću sekunde pročišćuje sve komponente snimaka.
.
Kompaktnost crno – bijelog, svakom liku, svakom prokletstvu, alatima ili ruševini utisnutoj na film, nudi precizan dojam čvrstoće. Rubovi fotografija pojavljuju se netaknuti, izravno iz prošlosti, nudeći postojanje kao da nikada nije pretrpjelo prekida. Detalji oblika, kao izgubljeni trenuci, sjećaju na realnost koja je vremenom mutirala i koju je moguće naći jedino na motivima rasprostrtim na površini fotografija. Svaka fotografija zadovoljava određene, imaginarno organizirane sekvence koje daju odraz oblika, ovjekovječenih bez zamagljivanja, sjena i tragova povijesti koja ostaje nepoznata. Upotrebljavajući fotografski medij, Ada Ardessi bilježi integralnost krajolika, oslobođeno od bilo kakvog formalnog reda ili estetske domene. Portreti, više nego što oblikuju vizualne efekte, u očekivanju dopadanja od strane promatrača, inzistiraju na kodifikaciji jezika, na sintezi jedne vizije. Iza objektiva Ade Ardessi otvaraju se perspektive, likovni ritmovi i pejzaži. Svaki kamen, gesta, bora i grimasa je kutak osobnog, spremnog postati kolektivni portret obitelji u selima i gradovima Istre. Od St. Vinčente do Šterne, od Oprtlja do Motovuna, od Grožnjana do Buja fotografije nemaju potrebu nositi ničije ime ali imaju u sebi povijest jednog identiteta, priču o jednom određenom teritoriju određenom ali još uvijek čarobnom. To je zemlja Istre: točka pogleda koja se elegantno, u svjetlu horizonta, daleka, smiješi.
.
Ginevra Bria
.

No comments yet.