ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

71% – izložba članova Fotografske udruge Fotogard

20.04.2011.

Pozivamo Vas na otvarenje izložbe članova Fotografske udruge Fotogard pod nazivom ‘71%’ koje će se održati 21. travnja 2011. u 19:00 u galeriji Ruža, Gundulićeva 45, Zagreb. Izložba se može pogledati do 02. svibnja 2011.
.
71% - izložba članova Fotografske udruge Fotogard
.
Izložba Fotografske udruge Fotogard, koja je pred vama, nosi naslov 71 %. Možda čudan naziv, svakako neuobičajen.
Da, ali samo na prvi pogled.
Izložba je posvećena vodi koja pokriva 71 % površine planeta Zemlja, a upriličena je u povodu obilježavanja 22. travnja – Dana planeta Zemlja i, nedavno obilježenog, 22. ožujka – Svjetskog dana voda.
.
Zašto baš voda?
Voda je jedini spoj koji je u svemu živom na Zemlji. Iz vode je sve nastalo. Ona je bila uvjet postanka, a sada je uvjet opstanka Zemlje, ovakve kakvu je poznajemo. Čak se čovjek u vodi rađa, plodnoj vodi, u njoj oživi, u njoj se razvija do trenutka ulaska u zračni svijet.
.
Stoga vodu možemo prihvatiti kao živo biće, jedinku, na razini molekule, kaplje ili nečeg drugog, svejedno. Živo biće koje razumije i pamti.
Znanstvenici se s ovim poimanjem vode, vjerojatno neće u potpunosti složiti, pa će je, vjerojatno, definirati kao spoj dvaju atoma vodika i jednog atoma kisika međusobno povezanih kovalentnom vezom koja je bez boje, mirisa i okusa, najčešće prirodno otapalo itd….
.
Da, oni su u pravu, ali voda je i živo biće. To zna i pjesnik, i slikar, i fotograf, ali i mornar, i ribar, i svjetioničar, i….
Voda je i ljepota bez obzira je li u tekućem, plinovitom ili krutom stanju, bez obzira je li u obliku magle, snijega, leda, rijeke, potoka, jezera, ”beskonačnog” mora, kapljice na listu biljke ili na staklu prozora okupanog kišom.
Voda je opasna kada poludi, nabuja, izlije se iz korita, poplavi, obruši se tsunami valom, ili prodre u okna rudokopa, uzrokuje klizišta, lavine, odnese plodnu zemlju ili proguta lađu. No, i tada, premda pogibeljna, lijepa je, na svoj, divlji, način.
.
Naizgled, vode ima beskonačno mnogo. Ona čini osamstoti dio ukupne mase Zemlje. Ogromna mora ne samo što su površinom nepregledna, već su i iznimno duboka, mjestimično i preko 11 kilometara. I jezera mogu biti iznimno duboka, primjerice Bajkalsko sa dubinom od preko 1,6 kilometara. Ima je svugdje, a najviše nam smeta kada nam se nađe u cipelama ili se slijeva po leđima kada nas kiša iznenadno zatekne.
.
Zato se često prema njoj, mi ”civilizirani” ljudi, odnosimo neprijateljski, ne poštujemo ju, kao da se samo po sebi podrazumijeva da je tu zbog nas i da će je vječno biti bez obzira što mi s njom radili.
.
Ipak nije tako. Ogromna količina te vode, oko 97,5 % je slana, a samo oko 2,5 % je slatka voda. Pored svega, od tih 2,5 % slatke vode 69,5 % je zarobljeno u obliku leda i snijega, 30 % su podzemne vode, dok je samo oko 0,4 % na površini Zemlje u vodotocima i jezerima; ostalih 0,1 % je u vodenoj pari u zraku atmosfere. Dosadni statistički podaci dovoljno govore o tome kako je voda vrlo ograničen resurs o kojem trebamo iznimno voditi računa.
.
Ova izložba ima dva temeljna cilja: ukazati na ljepotu vode, ali i na nuždu pravilnog gospodarenja vodom. Gospodarenja koje će zadovoljiti temeljne čovjekove potrebe, ali i sačuvati vodu za naše nasljednike.
.
Što god izmislili, konstruirali i prilagodili se, ni oni neće moći bez zdrave i čiste vode.
.
Na izložbi sudjeluju:
Borna Filić, Danijela Hakenberg, Krešimir Pletikosa, Livio Deponte, Mario Kociper, Martina Bošković, Rolando Ružić, Vesna Špoljar, Zrinka Lovrić i Vladimir Superina.
.
Pogledajte nekoliko radova koji će biti izloženi:
.

Borna Filić Danijela Hakenberg Krešimir Pletikosa Livio Deponte
.
Mario Kociper Martina Bošković Rolando Ružić Vesna Špoljar
.
Vladimir Superina Zrinka Lovrić

.

No comments yet.