ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

5.exe (Rock & Roll fotografi)

19.03.2010.

Grupa “5.exe” osnovana je s idejom da se umjetnička fotografija predstavi na nekonvencionalan način izložbama na neuobičajenim mjestima. Grupu čine pet zadarskih fotografa: Aleksandar Bonačić, Danijel Kolega, Andrej Perović, Željko Mršić i Jerolim Vulić.

.

.
„Radeći na svojim projektima duže vrijeme razmišljao sam o grupi fotografa koja bi nastupala poput kakvog rock sastava , nađemo se dogovorimo koncept i odradimo izložbu, naravno u neobičnim prostorima ili formi, a sve da bi prišli što bliže kako fotografskoj publici tako i  namjernicima koji to jednostavno ne mogu a da ne vide.“ priča Aleksandar Bonačić, koji se umjetničkom fotografijom bavi amaterski, kao i Danijel Kolega i Jerolim Vulić, dok su Andrej Perović i Željko Mršić profesionalno afirmirani kao novinski fotoreporteri.
.
Zadarski bedemi postaju pano za jumbo fotografije

Naime, ova fotogrupa pod nazivom „5.exe”, ljetos je priredila izložbu na gradskom bedemu između mosta i ribarnice. Izložba se sastojala od pet fotografija, svaki autor sa jednom fotografijom koja je bila formata 5 x 4 m. Naravno, fotografije su tematski bile vezane uz Grad, i kao takve imale su dvostruku ulogu.

Osim što su se umjetnici predstavili namjernim i slučajnim prolaznicima koji su uživali u neobičnosti izložbe na bedemu, drugi razlog bio je posjetitelje koji dolaze na Poluotok, već sa mosta upoznati sa ljepotom i atraktivnostima monumentalnosti koje krije grad Zadar.

Međutim, gradske vlasti i konzervatori dopustili su fotografima da izvjese svoje radove u velikom formatu, ali samo na jedan dan, što je vrlo neobično ako se sjetimo da je poster generala Ante Gotovine godinama visio na bedemu iako nitko nikada nije zatražio, a kamoli dobio suglasnost Grada i konzervatora.
.
Intimna fotografija

Projekt koji je uslijedio upravo je aktualna izložba „Albumi“ u cafe galeriji „Đina“ .

„Riječ je o nečemu sasvim suprotnom prvom nastupu, naime odlučili smo se na fotografije maloga formata, ali u pozamašnom broju (5×50 fotografija) i to kroz jedan već pomalo zaboravljen medij – fotoalbum “ kaže idejni začetnik grupe Saša i nastavlja „ tako publika može na intiman način pristupiti radovima svakog od nas.“

Albumi nisu tematski određeni , već je svakome prepušteno da ga uredi po vlastitom nahođenju , a u okviru 50 fotografija. Zanimljivo je napomenuti da je izložba otvorena putem radija.  Naime Novi radio i Ana Marušić bili su više nego spremni za ovakvu vrstu suradnje pa su proizveli dio programa namijenjen otvorenju i emitiran uživo, tako je izmišljeni lik kućanice Anice proglasio izložbu otvorenom.
.
Frontmen i kantautor

Kao što svaki rok bend ima svog lidera tako i grupa 5.exe ima svog frontmena. U svom samostalnom radu, prije stvaranja grupe 5.exe, Aleksandar Bonačić uspješno je postavio izložbe u izlozima prodavaonica, fotografija u moru kod mosta, te u staroj tvornici za preradu ribe u Salima.  Izložbu u arheološkim iskopinama na Trgu Petra Zoranića realizirao je sa Andrejom Perovićem i Danijelom Kolegom. Sve izložbe bile su vrlo neobične.

Izložba „Akvarel,sjene…“ bila je postavljena u izlozima dućana u ulicama Borelli i Madijevaca u Zadru. Otvorena je tako da su dva glumca zadarskog kazališta lutaka svaki sa jedne strane ulice vodili grupu gledatelja duž izložbe.  U sredini ispred zgrade suda bio je video zid preko kojega je Antonija Mlikota, ranije snimljena u ambijentu kao i fotografije, proglasila izložbu otvorenom.

Zatim slijedi izložba u staroj tvornici ribe u Salima na Dugom otoku koja se odvijala u zapuštenom ambijentu tvornice.

Izložba  ‘Povratak’ na površini mora duž zadarskoga mosta,realizirana je uz svesrdnu pomoć Igora Bačića, Nene Stojakovića, zadarskih barkajola, Morskih Vila kazališta lutaka Zadar, Ante Perkovića i ekipe sa didgeridoo – ima , koji su na pozornici na sred mosta neumorno svirali i pjevali te Davora Gopca koji je uzviknuo: „Izložba je otvorena!“

„Ova izložba je prvobitno zamišljena tako da se fotografije otisnu na jestivoj želatini.  Kako su na njima bili apstraktni odrazi brodova u moru tako bi se pri polaganju lagano topile i vračale se odakle su i došle. Otuda i ime izložbe ‘Povratak’. Međutim tehnički to tada nije bilo izvedivo pa je sve prošlo kako je već prošlo, na plivajućem materijalu.  Na kraju to i nije bilo tako loše jer je izložba dulje potrajala“ prisjeća se Saša.
.
Kako je sve počelo

Unutar likovne udruge ‘ZADART’ formirala se ‘Zadart – fotogrupa’.  Odradili su nekoliko zajedničkih izložbi među kojima i gostovanje u zagrebačkoj galeriji „CroArtPhoto – Club“-a. To je ujedno bila i prva izložba grupe zadarskih fotografa izvan Zadra.

„Međutim ‘Zadart-fotogrupa’ iako vrlo kvalitetna bila je prevelika i pretroma za ideje koje sam imao o načinu prezentacije fotografije.  Vračajući se sa ‘ZADART’ – ove izložbe na Pagu u razgovoru sa Andrejom pala mi je na pamet ideja da bi bilo dobro izlagati u novootkopanom arheološkom nalazištu na trgu Petra Zoranića“ priča Saša „Teškom mukom naknadno smo nagovorili i Danijela pa mi se čini, iako to tada nismo znali , da je to bio začetak fotogrupe 5.exe. Nešto kasnije pridružili su se još Željko i Jerolim. I tako je nastala grupa 5.exe što je skraćeno od 5 executive.“
.

5.exe

  1. Izložba na bedemu je bila odlična, šteta da je bila samo na jedan dan.

    Komentar by Ivica Ivčević — studeni 1, 2010 @ 5:05 pm