ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

5.exe nastupa u Zagrebu

14.04.2010.

Pet zadarskih fotografa: Saša Bonačić, Danijel Kolega, Andrej Perović, Željko Mršić i Jerolim Vulić, okupljeni u skupini “5.exe“, u petak 16. travnja u 19.30h izložit će 250 svojih fotografija u poznatom zagrebačkom okupljalištu Booksa u Martićevoj 14d.
.
5.exe nastupa u Zagrebu
.

Svaki fotograf predstavlja se nizom od 50 fotografija, smještenih u velikim albumima i položenih na posebno izrađene stalke. Tako je izložba i dobila naziv ‘Albumi‘.
.
Posjetitelji Bookse imaju priliku slobodno odabrati album i baciti se na listanje i razgledavanje fotografija, što će zasigurno u mnogima probuditi nostalgiju za vremenima kada su se fotografije nestrpljivo čekale do razvijanja.
.
Albumi nisu tematski određeni , već je svakome prepušteno da ga uredi po vlastitom nahođenju , a u okviru 50 fotografija.
.
Evo kako svaki od autora predstavlja svoj album:
.
.
Željko Mršić – Apstraktni Grafiti
.
Željko Mršić - Policija

.
„Mnoštvo spontanih poteza bojom koje se prelijevaju jedna preko druge. Na nekom zidu preko starog grafita ispisane nove poruke ili jednostavno bačena boja iz posude tvore novu spontanu sliku. Ja samo kradem apstraktne detalje sa zidova koje su nacrtali neki drugi ljudi često nesvjesno. Pokušavam slikati fotografijom.
.
Apstraktne slike snimane su u gotovo svakoj lokaciji u Zadru na kojoj se okupljaju mladi ili su se nekad okupljali gotovo na svakom kvartovskom zidiću, zidu iza škola, parkovima itd.. Cilj je mojih fotografija na neki način zadržati u memoriji neki djelić djetinjstva u obliku apstraktnog grafita.“
.
.
Aleksandar Bonačić
.
Aleksandar Bonačić - Oživljavanja

.
„Ova forma omogućila mi je da pokažem fotografije koje inače ne bi vidjele svjetlo dana. Album je složen prema konceptu istraživanja različitih oblika prezentacije fotografije, što je jedna od misli vodilje cijele grupe.
.
Što još reći o albumu, to jedan pomalo zaboravljeni medij koji se u svakom slučaju doživljava više intimistički, te je namijenjen za jedno ležerno pregledavanje uz razgovor ili bez njega.“
.
.
Danijel Kolega
.
Danijel Kolega - Toscany

.
„U svom albumu sam htio napraviti nešto drugačije od onog što inače radim, bar sam tako shvatio ovu izložbu. Malo mi je bilo” zastrašujuće” što je trabalo izvući relativno velik broj fotografija motiva koji nije živ (skuša na tanjuru). Krenuo sam od glave i milimetar po milimetar došao da repa sa nekim za mene zadivljujućim rezultatima eksperimentirajući sa objektivima i svijetlom. Na kraju, zaključio sam da je ovo tek početak, pa ću morati opet na peškariju po neku drugu ribu.“
.
.
Jerolim Vulić
.
Jerolim Vulić - Iluzija

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
“Ovim albumom sam htio predstaviti sebe kroz dijelić svojih interesa. Vrlo je teško iz velikog broja fotografija odabrati pedeset koje bi to najbolje učinile. Počeo sam od Velebita iz kojeg sam potekao, morskih motiva, gradske arhitekture do makro fotografije . . . ali to je tek dio mene. Fotografija me sve više privlači i otvara mi nove vidike.”
.
.
Andrej Perović
.
Andrej Perović

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
„U svom fotoalbumu sam malo istraživao pojam vizualnog i njegov utjecaj. Ta tema je prilično velika i intrigira me posljednjih 4-5 godina.
.
Za ovu izložbu dosta sam se «borio» s porivom da, obzirom da u albumu ima mjesta za 50 fotografija izložim isto toliko atraktivnih i lijepih primjeraka. Na kraju sam se odlučio za jedan mali eksperiment.
.
Zanima me koliko nas privlači lijepa, ugodna fotografija u odnosu na onu koja je malo manje atraktivna, a ima snažniju priču. Na tom tragu sam i složio ovaj album.“
.
Saznajte  više o radu grupe „5.exe“.

No comments yet.