ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

5. dani fotografije Arhiva Toše Dabca – Uhvatiti pokret

21.11.2013.

Jubilarni 5. dani fotografije Arhiva Toše Dabca otvaraju se izložbom fotografija ‘Tošo Dabac – Uhvatiti pokret’, u petak, 22. studenoga, u 18 sati, u No galeriji Muzeja suvremene umjetnosti.

5. dani fotografije Arhiva Toše Dabca - Uhvatiti pokret
 
Peta je to izložba koja tematizira raznovrsnost i svestranost Dabčeva opusa i otkriva manje poznate segmente njegova rada. Ovogodišnja izložba tematski sažima motive plesa, kazališnih predstava, sportskih događanja…Odabrani radovi koji su nastajali od 1935. do 1950-ih godina kontekstualizirat će primjenjenu fotografiju ovog autora na suvremenoj fotografskoj sceni.

Navedeni tematski fotografski podžanr podrazumijeva trenutačan, gotovo intuitivan, munjevit osjećaj za okidanje u iznimno kratkom vremenu, a izložen je često i neočekivanim ometanjima pri snimanju. Dabac je ostvario niz impresivnih snimki plesačica, sportaša, atletičara, scena ulovljenih na kazališnim predstavama, kao i fotografija teatarske off scene (publika koja gleda predstavu).

Fotografije plesa datiraju iz ranijeg razdoblja Dabčeve fotografske djelatnosti, iz tridesetih i četrdesetih godina prošloga stoljeća.

Karijeru fotografa počeo je kao fotoreporter, no vrlo je brzo svladao metierske zakonitosti poziva te se zarana, kao dvadesetšestogodišnji mladić, počeo pojavljivati na međunarodnim izložbama uz bok već etabliranih fotografskih imena poput Margareth Bourke-White, Laszla Moholy-Nagya, Henryja Cartier- Bressona… Još je kao mladić bio ‘inficiran’ fotografijom, vjerojatno djelomice i zato što je radnu karijeru počeo u poduzećima koja su se bavila filmskom distribucijom. Početkom tridesetih godina radio je kao prevoditelj i voditelj Presbiroa za Metro-Goldwyn-Mayer. Možda odatle Dabčeva sklonost fotografiji, a poslije se razvila i snimateljska virtuoznost, očita u snimkama rasplesanih mladih dama, plesačica koje su pred objektivom katkad i u akrobatskim pozama.

Teatarskoj fotografiji je, poput plesne, osnovna zadaća fokusirati umjetničku formu definiranu pokretom. Fotografija kazališne predstave zahtijeva umjetničku interpretaciju danog trenutka predstave, kazališne priredbe na pozornici, u sinkretičkom doživljaju s publikom koja je uglavnom u nefokusiranom, neosvijetljenom dijelu snimke. Te su snimke ujedno i refleks autorove intime.
Kustosica: Marina Benažić

 
Bogati program 5. dana ATD započinje predavanjima Briana Rašića i Hrvoja Gržine.

Peti, jubilarni Dani fotografije Arhiva Tošo Dabac organiziraju niz stručnih predavanja domaćih i stranih predavača, dajući teorijski uvid u širi spektar vizualnih umjetnosti (fotografija, film, video) kao i u aspekte zaštite, čuvanja i vrednovanja fotografije u muzejskim foto zbirkama.

Prvo od mnogih predavanja održat će Brian Rašić, umjetnik svjetskog glasa i službeni fotograf The Rolling Stonesa dok će Hrvoje Gržina predstaviti bogatu zbirku Fototeke Hrvatskog državnog arhiva u Zagrebu.

Predavanje: Brian Rašić, fotograf

IT’S ONLY ROCK AND ROLL BUT I LIKE IT

23.11.2013. u 18 sati, Dvorana Gorgona

Svjetski poznati fotograf Brian Rašić, koji je svoju karijeru započeo fotografirajući lokalne bendove, vrlo brzo probio se na polju glazbene fotografije fotografirajući velika glazbena imena poput Davida Bowieja, Davida Gilmoura (Pink Floyd) te, naravno, The Rolling Stonesa, čiji je službeni fotograf. Rođen je u Beogradu gdje započinje svoju fotografsku karijeru ujedno surađujući s glazbenim časopisom Džuboks, najprodavanijim časopisom toga vremena. Krajem sedamdesetih nastavlja svoju karijeru u Londonu gdje je tijekom godina fotografirao umjetnike svih glazbenih žanrova, od rocka i popa do jazza i bluesa, pa će dio predavanja biti posvećen i njegovom radu s mnogim poznatim glazbenicima. Njegovi radovi objavljivani su u brojnim novinama, časopisima i knjigama diljem svijeta. Mapu Rašićevih radova čini velik broj izuzetnih fotografija od kojih svaka ima svoju priču i pozadinu, a o kojima ćemo nešto više čuti u sklopu predavanja.

Predavanje: Hrvoje Gržina, viši arhivist Fototeke Hrvatskoga državnog arhiva, Zagreb

FOTOTEKA HRVATSKOG DRŽAVNOG ARHIVA – FRAGMENTI HRVATSKE FOTOGRAFSKE POVIJESTI

25. 11. 2013. u 12 sati, Arhiv Tošo Dabac, Ilica 17

Fototeka Hrvatskog državnog arhiva sadrži 84 fotografske zbirke i jedan fond, unutar kojih je raspoređeno približno 1 300 000 fotografija nastalih u vremenskom rasponu od sredine 19. stoljeća do današnjih dana. S vremenom je prikupljena fotografska građa, brojem primjeraka i svojim značenjem, učinila Fototeku Hrvatskoga državnog arhiva nezaobilaznom postajom za svakog istraživača hrvatske fotografske povijesti, kao i mnogih drugih znanstvenih disciplina, koji u fotografskoj slici danas, više no ikad ranije, traže vizualnu potvrdu i ilustraciju.

Predavanje ilustrirano brojnim primjerima ocrtat će najznačajnije fotografije i fotografske zbirke pohranjene u Hrvatskom državnom arhivu, od dagerotipije do snimaka u boji novijeg datuma.

Program 5. dana fotografije Arhiva Tošo Dabac možete preuzeti ovdje.
 
 

No comments yet.