ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

33. Zagreb-salon – Međunarodna izložba fotografija

02.11.2010.

U prostorijama Muzeja Mimara, Rooseveltov trg 5, Zagreb, u četvrtak 4. studenoga, s početkom u 19 sati, svečano će biti otvoren 33. Zagreb-salon, međunarodna izložba fotografija na kojoj će biti predstavljeno 150 od ukupno 350 odabranih najboljih fotografija, pristiglih na Natječaj 33. Zagreb-salona Fotokluba Zagreb. Ostalih 200 fotografija biti će izloženo u: Galeriji Fotokluba Siscia Opscura u Sisku, Galeriji Fotokluba Split u Splitu, Muzeju grada Šibenika u Šibeniku i u Galeriji Zlati ajngel u Varaždinu (po 50 fotografija u svakoj galeriji).
.
33. Zagreb-salon - Međunarodna izložba fotografija
.
Vrijeme: četvrtak 4.11.2010. 19,00
Mjesto: Zagreb; Muzej Mimara, Rooseveltov trg 5
Url: http://www.fotoklubzagreb.hr
.
Zagreb-salon ima dugu i sjajnu tradiciju. Ovogodišnji 33. Zagreb-salon, Fotoklub Zagreb priređuje u znaku 100 godišnjice od njegovog osnivanja. Naime, Fotoklub Zagreb (osnovan 1892. godine), organizirao je 1910. godine svoju prvu međunarodnu izložbu fotografije u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu, a do danas je organizirao uz manje i veće prekide još tridesetdvije takve izložbe.
.
U početku su izložbe nosile naziv – međunarodne, a od trinaeste, odnosno od 1962. godine, izložbe se priređuju pod sadašnjim nazivom – Zagreb-salon, međunarodna izložba fotografije.
.
Izložbe su bile vjerodostojan pokazatelj o tome, kako su u konkretnom vremenu i na koji način zagrebački foto-umjetnici bili uključeni u svjetski i evropski amaterski pokret, odnosno svjetska fotografska zbivanja i kretanja. One su dale konkretnu sliku međunarodne afirmacije i ugleda Fotokluba Zagreb kao i njihove međunarodne i domaće veze.
.
Tradicionalnost u koncepciji izložbe je njena odlika jer je od svog osnivanja do danas imala sličan oblik, cilj i karakter. Ustrojena je i prilagođavana uzoru izložbi fotografije kakve su se u ovom razdoblju priređivali širom svijeta još od početka osnivanja fotografskog amaterskog pokreta na kraju 19. stoljeća do danas.
.
To je natjecateljski tip priredbe, kao mjesto okupljanja i konfrontacije stavova i izričaja autora, mjesto i način za stjecanje fotografske reputacije fotografskih stvaratelja i osnova za pridobivanje amaterskih umjetničkih zvanja okviru nacionalnih foto saveza i međunarodne federacije fotografskih umjetnosti. Organizator u načelu poziva uz definiranje propozicija na sudjelovanje na izložbi klubove i pojedince, a poseban ocjenjivački sud odabira radove za izložbu, a između njih najboljima dodjeljuje nagrade i druga priznanja.
.
Jedna od posebnosti Zagreb-salona, je i ta što se, od 1968. godine, pored središnje izložbe koja se uvijek održava u Zagrebu, istodobno priređuju do četiri popratne izložbe u drugim hrvatskim gradovima,čime se proširuje broj sudionika. Tako će za 33. Zagreb-salon izložbe pored središnje u Zagrebu biti još priređene prateće izložbe u Varaždinu, Sisku, Šibeniku i Splitu.
.
Ovogodišnji, jubilarni salon, zbog svoje posebnosti i važnosti se pored već stalnih i tradicionalnih pokrovitelja – Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Hrvatskog foto-saveza, Poglavarstva grada Zagreba i FIAP- međunarodne federacije fotografskih umjetnosti održava i pod visokim pokroviteljstvom hrvatskog predsjednika prof. dr. Ive Josipovića.
.
Prema postavljenoj koncepciji organizatora na ovoj izložbi su u jednakoj konkurenciji sudjelovale fotografije svih stilova i pravaca, crno bijele fotografije kao i fotografije u boji, analogne i digitalne fotografije. Na ovom Salonu je u dosta velikom broju zastupljena crno bijela fotografija, što upućuje na zaključak o porastu interesa za ovu vrstu fotografije.
.
Na Natječaj za ovogodišnji salon prispjelo je 1734 fotografija od 440 autora, iz 43 zemlje, od kojih je međunarodni žiri, kojeg su sačinjavali: Janoš Eifert, AFIAP, ESFIAP, predsjednik mađarske fotografske federacije iz Budimpešte, Fulvio Merlak, BFI, AFIAP, predsjednik talijanske fotografske federacije iz Trsta, Vasja Doberlet, MF FZS, EFIAP/s, ESFIAP, predsjednik Fotografskog društva „Janez Puhar“ iz Kranja, Danijela Lušin, profesorica na Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu i Zdenko Kuzmić, profesor povijesti umjetnosti iz Zagreba, odabrali su 353 fotografije od 203 autora za izlaganje na rečenim izložbama.
.
Inače, izložba odražava aktualna kretanja u svjetskoj fotografiji, a kvaliteta, kao uostalom na sličnim izložbama u svijetu, je na vrlo visokoj umjetničkoj razini, od onih vrlo dobrih do nadprosječnih, ali je i dosta radova koji naprosto oduševljavaju svojim umjetničkim dometima, među kojima prepoznajemo i nekoliko stalnih legendi Zagreb-salona.
.
Dakle, profesionalni profil izložbe kreće se između visoko estetiziranih i računalno dotjeranih fotografija, već poznatih autora svjetske umjetničke, reportažne, dokumentarne fotografije i glamura, pa do onih prosječnih, a između njih nalazimo najveći broj autora koji shvaćaju fotografiju kao svoj umjetnički izričaj i kao samostalan medij kojim nude svoj pogled, stav ili poruku o snimljenoj stvarnosti ili motivu.
.
Posebna odlika ovoga Salona je pojava velikog broja hrvatskih fotografa, koji su osvojili i najveći broj nagrada i pohva. Tako je na natječaj iz Hrvatske pristiglo 637 fotografija od 164 autora, a žiri je za izlaganje odabrao 101 fotografiju od 64 autora. Potom slijede autori iz Indije (77),Finske (15),Velike Britanije (14), Ukrajine (11), Slovenije (10) itd.
.
Propozicijama Salona predviđene su tri kategorije Nagrada i pohvala i to: Posebne nagrade: Trofej grada Zagreba za pojedinačnu fotografiju, Grand prix Fotokluba Zagreb za kolekciju fotografija i Jubilarna plaketa uz stogodišnjicu Zagreb-salona za najuspješniju crno bijelu fotografiju); zatim Nagrade i pohvale Međunarodne federacije fotografskih umjetnosti FIAP, te napokon Nagrade i pohvale Fotokluba Zagreb.
.
U kategoriji Posebnih nagrada, stručni žiri dodijelio je:
TROFEJ GRADA ZAGREBA: Luis Alberto Franku, autoru iz Argentine;
GRAND PRIX FOTOKLUBA ZAGREB, Leni Kaellberg, autorici iz Švedske;
a JUBILARNU PLAKETU ZA CRNO BIJELU FOTOGRAFIJU UZ 100 GODIŠNJICU SALONA primio je Raul Villalba, autor iz Argentine.
.
Isto tako žiri je dodijelio NAGRADE I POHVALE MEĐUNARODNE FEDERACIJE FOTOGRAFSKE UMJETNOSTI-FIAP za pojedinačne fotografije i to:
ZLATNU PLAKETU: Valentini Bunić, autorici iz Hrvatske;
SREBRNU PLAKETU: Petru Vydra, autoru iz Češke;
i BRONČANU PLAKETU:Van Den Houte Jozefu, autoru iz Belgije;
zatim – POČASNE VRPCE FIAP: Ani Mrazek, autorici iz Hrvatske, Don Barkeru, autoru iz Velike Britanije i Sue Hill, autorici iz Škotske.
.
Nadalje žiri je dodijelio NAGRADE FIAP za kolekcije i to:
ZLATNU PLAKETU FIAP: Miljenku Marottiju, autoru iz Hrvatska;
SREBRNU PLAKETU FIAP: Davidu Hallu, autoru iz Velike Britanije;
i BRONČANU PLAKETU: Hazel Marpu, autoru iz Škotske
.
Najzad, Žiri je dodijelio dodijelio NAGRADE I POHVALE FOTOKLUBA ZAGREB za pojedinačne fotografije i to:
ZLATNU PLAKETU – Danielu Lovriću, autoru iz Hrvatske;
dvije SREBRNE PLAKETE: Alexanderu Kupchynsky, autoru iz Ukrajine i Hugu Alfredo Morbelli, autoru iz Argentine;
i tri BRONČANE PLAKETE: Lei Bogović, Željku Šoletiću i Tomislavu Dolovčak, autorima iz Hrvatske.
POHVALE FOTOKLUBA ZAGREB su primili: Vladimir Šimunić, autor iz Hrvatske; Andreja Ravnak, autorica iz Slovenije; Vadim Ziuzin, autor iz Ukrajine i Majcher Jarek, autor iz Poljske.
.
NAGRADE ZA KOLEKCIJE FOTOKLUBA ZAGREB dobili su:
ZLATNU PLAKETU: Helmut Schwarz, autor iz Austrije;
SREBRNU PLAKETU: Primož Hieng, autor iz Slovenije;
i BRONČANU PLAKETU: Branko Pejaković, autor iz Bosne i Hercegovine
.
Postavu izložbe je posvećena posebna pažnja. Likovni postav izložbe u Muzeju Mimara potpisuju Valentina Bunić i Helena Cuculić, a tehnički postav: Robert Ballon, Vedran Buergermeister, Radoja Ivičić, Vladimir Pavlić i Dalibor Škunca, svi članovi Fotokluba Zagreb. U postavu izložbe zdušno su im pomagali i drugi članovi kluba, a posebno: Zvonimir Atletić, Lea Bogović, Davor Bolant, Zvjezdana Đogić, Daniel Lovrić, Šime Lugarov, Hrvoje Mahović, Ana Mrazek, Matija Pavić, Slavka Pavić, Ivo Pedišić i Marijana Žvan.
.
Već po tradiciji izložbu i ovaj Salon prati reprezentativni katalog u kome je osim tekstualnih i faktografskih podataka reproducirano 100 fotografija, autora koji izlažu u Muzeju Mimara u Zagrebu, te po 10 fotografija autora sa izložbi u ostalim gradovima. Brigu oko uređivanja i tiska kataloga, pozivnice, plakata i bannera preuzeo je na sebe Vladimir Pavlić, član Fotokluba Zagreb sa ekipom suradnika.
Predstavnik Organizatora – Fotokluba Zagreb je njegov predsjednik mr.sc. Damir Tiljak.
.
Ova značajna međunarodna fotografska manifestacija ostvarena je zahvaljujući potpori: Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Poglavarstva grada Zagreb-Ureda za kulturu, Poglavarstva grada Zagreba-Ureda za tehničku kulturu, Muzeja grada Šibenika, Fotokluba Split iz Splita, Fotokluba Sloboda-VIS iz Varaždina, Fotokluba Siscia Obscura iz Siska i Zagrebačkog foto-kino saveza.
.
Izložba će biti otvorena do 28. studenog.
.
Vinko Šebrek
Predsjednik 33. Zagrebsalona
.

No comments yet.