ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

2. FESTIVAL FOTOGRAFIJE ORGAN VIDA

12.05.2010.

U suradnji sa Kulturom promjene SC i pod generalnim sponzorstvom EPSON Hrvatska, po drugi puta priprema se foto-manifestacija, festival fotografije u izdanju Organa Vida. Ovaj jednodnevni proljetni festival održati će se u subotu, 15. svibnja 2010. u prostorijama kluba SC, u Studentskom centru u Zagrebu.
.
2. FESTIVAL FOTOGRAFIJE ORGAN VIDA
.
U cilju promoviranja fotografske kulture u nas i oko nas, gdje postoji velik broj talentiranih mladih, ali i ostalih fotografa, Organ Vida organizira drugi po redu, jedinstveni festival fotografije u Zagrebu. Time se želi poduprijeti i pomoći ne samo lokalna nego i cijela domaća fotografska scena čija će se odabrana djela moći pokazati širokoj publici. Kako je od ove godine festival poprimio i internacionalni karakter, u postavu izložbe moći će se naći i neki strani autori.
.
Na ovaj način, spajanjem klasične fotografske izložbe, zanimljivih i poučnih predavanja, besplatnih foto-radionica i prigodne zabave želi se na jednom mjestu ojačati fotografska scena kroz druženje, širenje iskustava, upoznavanje autora i širenje prijateljstava i kontakata svih fotografa kao i šire zajednice među kojima su i razni drugi kreativci i umjetnici. Fotografija na taj način kao jedan od najjačih medija današnjice, ali i izrazito osjetljiva umjetnost jača i pronalazi put svoje realizacije.
.
Ovu činjenicu prepoznala je i Kultura promjene SC koja je suorganizator ovog projekta dok će T portal medijski popratiti festival fotografije cjelodnevnim snimanjem događaja i njegovog emitiranja uživo odnosno live-streaminga na svojim web stranicama . Također, fotografski portal Ptičica.gorila.hr pratiti će sve aktivnosti vezane za festival u svojim vijestima, a najbolje fotografije kao i fotografije nastale kroz fotografske radionice biti će objavljene u Ptičica on-line galerijama kao i na stranicama Organ Vida.
Najbolje fotografije koje su odabrane putem javnog natječaja za sve amaterske i profesionalne fotografe na temu POKRET biti će izložene cijeli dan u prostorima kluba SC gdje će se moći vidjeti kako su pojedini talentirani fotografi na svoj način pokazali doživljaj i realizaciju ove tematike.
.
Kvalitetnu izradu fotografija s postava realizirati će generalni sponzor festivala EPSON Hrvatska. Na samom događaju posjetitelji će moći glasati za tri najbolje fotografije s postava koje će biti prigodno nagrađene, a najsretnije posjetitelje također će nagraditi Organ Vida. Fotografije sa izložbenog festivalskog postava krenuti će zatim na turneju po nekim gradovima gdje će se izložiti u galerijama i prikladnim prostorima. Tako će u lipnju ove godine cijeli postav biti predstavljen sarajevskoj publici u galeriji ASA Art.
.
Program festivala otvaraju i započinju u 12:00 sati gosti iz redakcije časopisa za kulturu fotografije REFOTO. Predavanje na temu Estetika fotografije održati će mr.foto.Ivana Tomanović, glavna urednica Refoto-a, a nakon toga uslijediti će predavanje Milana Živkovića, izvršnog urednika tog časopisa. Predavanja su otvorena za cjelokupnu javnost.
Nakon toga slijedi besplatna fotografska radionica koja se sastoji od tri dijela i to za 10 najsretnijih kandidata. Prvi dio radionice u 14:00 sati o studijskoj rasvjeti održati će Cahayabox tim uz profesionalnu fotografsku rasvjetu koju ustupa tvrtka Fotosvijet d.o.o., a kreacije za modele ustupa Ninchystyle.
.
Drugi dio radionice, u 16:00 sati, održati će Tomislav Dolenec, freelance fotograf koji će kandidatima objasniti sve o obradi njihovih fotografija. Snimljene fotografije će zatim u trećem dijelu radionice, u 18:00sati, biti ispisane na Epsonovom printeru uz čega slijedi i predavanje o Epsonovom standardu ispisa umjetničkih fotografija Digigraphie® kojeg će održat izvršni urednik časopisa Refoto Milan Živković.
Službeno otvorenje izložbe je u 20:00 sati kada započinje i glasovanje, dodjela nagrada i zabava uz DJ-e Mayo i hrwoE.
.
.
Izložba fotografija
.
Nakon što je tijekom gotovo punih mjesec dana natječaja ˝POKRET˝ pristiglo više od 660 fotografija odnosno preko 250 zasebnih prijava autora, žiri je odabrao najbolje fotografije.
Za postav na festivalu fotografije odabrano je ukupno 45 fotografija kojima se predstavlja čak 32 autora, kako serijom od dvije i tri fotografije tako i pojedinačnom.
Ovom izložbom fotografija i njezinim odabirom htjela se prikazati raznolikost pristupa ovoj složenoj tematici pri čemu se podrazumijevaju različiti senzibiliteti i osobnosti koju nose fotografije kao i njihova različita estetska, semantička i konceptualna poimanja.
Uz hrvatske autore, predstaviti ćemo i nekoliko stranih autora.
.
Autori odabrani za postav izložbe 2. festivala fotografije Organ Vida su:
.
1. Ante Gašpar
2. Antonio Pozojević
3. Boris Sontacchi
4. Boris Štromar
5. Borna Bursac
6. Dalibor Talajić
7. Darija Turina
8. Dario Belić
9. Filip Bubalo
10. Frane Verbanac
11. Frano Wolf
12. Igor Boškić
13. Iva Korenčić
14. Ivan Đelmić
15. Jasna Bogdanovska
16. Kristijan Vučković
17. Lorena Matić
18. Ljupcho Temelkovski
19. Maja Dolenec
20. Marin Mešter
21. Marina Kelava
22. Mario Cigić
23. Mario Radaković
24. Martina Kenji
25. Milica Amidžić
26. Neven Petrović
27. Petar Glažar
28. Petra Mrša
29. Tea Gabud
30. Tea Filipi
31. Vedran Marketić i
32. Vladan Sibinović
.
.
RASPORED FESTIVALA:
.
Izložba fotografija moći će se pogledati od 12h.
.
12:00–14:00 h – REFOTO PREDAVANJE (otvoreno predavanje)
Ivana Tomanović- ESTETIKA FOTOGRAFIJE;
Milan Živković- MOTIVI U FOTOGRAFIJI
FOTO RADIONICA za 10 kandidata:
14:00–16:00 h – CAHAYABOX / NINCHYSTYLE / SVIJET FOTOGRAFIJE
16:00–18:00 h – TOMISLAV DOLENEC: OBRADA FOTOGRAFIJE
18:00–20:00 h – EPSON: ISPIS FOTOGRAFIJA, Milan Živković: kratko predavanje o Epsonovom standardu ispisa umjetničkih fotografija Digigraphie®
20:00 – SLUŽBENO OTVORENJE IZLOŽBE, DJs MAYO & HRWO E
20:00 – 22:00 h – GLASOVANJE ZA TRI NAJBOLJE FOTOGRAFIJE S POSTAVA
22:00 h – PROGLAŠENJE POBJEDNIKA, PARTY
.
Ne propustite posjetiti proljetni festival fotografije Organ Vida, upoznati fotografe i druge kreativce, steći nova iskustva i uz sve to još dobro se zabaviti!
.
Više o svemu na http://www.organvida.com
.

No comments yet.