ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

19. kolovoza – Svjetski dan fotografije!

19.08.2015.

Sretan vam Svjetski dan fotografije! 19. kolovoza dan je kada se širom svijeta slavi fotografija. Još u siječnju davne 1839. Louis-Jacques-Mandé Daguerre, francuski umjetnik i kemičar, predstavio je svoj izum u fotografiji – dagerotipiju koju je nekoliko mjeseci kasnije, na dašnji dan, prihvatila francuska vlada i proglasila projektom ‘Libérez au monde’ (fr. Slobodan za svijet).

19. kolovoza - Svjetski dan fotografije!
 

U 17. stoljeću profesor Johann Heinrich Schulze je miješanjem dušične kiseline, srebra i krede dobio prvu fotoosjetljivu mješavinu. Camera obscura u istom stoljeću postaje prijenosna kutija. Međutim sve do 19. stoljeća, fotosjetljive mješavine nisu mogle trajno sačuvati zabilježenu sliku.

Problemom se pozabavio francuski izumitelj Joseph Nicéphore Niépce. Kombinirao je fotoosjetljivi papir i cameru obscuru te 1826. godine napravio prvu fotografiju.

Joseph Nicéphore Niépce - Pogled kroz prozor u La Grasu
Prva fotografija – Pogled kroz prozor u La Grasu
 
Za nastajanje prve fotografije bila je potrebna ekspozicija u trajanju od čak 8 sati zbog vrlo slabe fotoosjetljivosti premaza ploče u cameri obscuri. Sam proces nastanka prve fotografije Niépce je nazvao postupak izrade heliografijom što bi u slobodnom prijevodu značilo “crtanje suncem”. Niépce je krenuo u partnerstvo sa slikarom Jacquesom Daguerreom. Zajedno su nastavili istraživanje sve do Niépceove smrti 1833.g. Daguerre je nastavio rad na izumu i usavršio postupak toliko da je uspio napraviti trajnu fotografiju. Postupak je nazvan dagerotipija. Francuska ga je vlada otkupila i nagradila Daguerrea doživotnom mirovinom. Daguerre je poznat i po tome što je napravio prvu fotografiju na kojoj se vidi osoba. Fotografija se zove Boulevard du Temple, a snimljena je krajem 1838 ili početkom 1839. godine.

Jacques Daguerre - Boulevar du Temple
Boulevar du Temple – prva fotografija koja prikazuje osobu – čovjeka u donjem lijevom kutu
 
Istovremeno s izumom dagerotipije, Englez William Fox Talbot izumio je drugačiji postupak nazvan kalotipija. Zajedno, izum dagerotipije i kalotipije označavaju 1839. kao godinu u kojoj je izumljena fotografija.

Posebnost kalotipije je bila u tome što je njen produkt bio negativ iz kojeg se moglo izraditi više fotografija. Negativ je izrađivao od papira sa slojem srebrnog klorida. Zbog sličnosti tehnologije s današnjim fotografskim filmom, Talbotov izum možemo smatrati pretečom filma. Nažalost, on je svoj izum patentirao što je ograničilo razvoj i popularnost te metode. Nakon toga je život proveo vodeći sudske parnice kojima je pokušavao zaštititi svoj izum i zabraniti ostalima da se koriste njegovim saznanjima, da bi na kraju razočaran sasvim odustao od fotografije.

Kalotipiju je usavršio George Eastman koji je napravio fotoosjetljivi sloj u obliku suhog gela te tako omogućio da se fotoosjetljivi sloj postavi na papir ili film. Nakon njegovog izuma – prvog fotografskog filma – više nije bilo potrebe za fotografskim pločama pa foto oprema postaje znatno kompaktnija i lakša. Time je postavio čvrste temelje današnje tehnologije analognih fotoaparata koji koriste film. Godine 1888. je na tržište izašla kamera Eastmanove tvrtke Kodak, pod sloganom ‘Vi pritisnite gumb, mi radimo ostalo’. Nazvao ga je Kodak Brownie.

Eto, malo smo se vratili u prošlost i prisjetili se kako je nastajalo nešto što se proširilo cijelom zemaljskom kuglom i u svim njenim kutovima steklo velik broj zaljubljenika. I zato danas svima vama želimo sretan Svjetski dan fotografije i puuuuuuno dobrog svjetla kada sa svojim foto ljubimcima izađete na ulice, plaže ili gdje god da ste, i napravite koju vama dragu fotografiju.
 

No comments yet.