ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

100 godina RNK Split

11.04.2012.

U četvrtak 12. travnja u 19.00h, u Galeriji Fotokluba Split, Marmontova 5, biti će otvorena izložba fotografija povodom proslave 100. rođendana Radničkog nogometnog kluba Split “100 godina u 100 fotografija”. Izložba će biti otvorena do 23. travnja 2012.


Osnovan je 16. travnja 1912. godine u Splitu pod imenom “Anarh”, u Plinarskoj ulici u Velom Varošu – u kući na broju 7. Službeno se uspijeva registrirati 25. srpnja 1912. godine. Samo ime kluba govori o prisutnosti ideje anarhizma među siromašnim pučanstvom – radnicima i težacima, a pogotovo kod tadašnje napredne omladine.

Za osnivača kluba uzima se Šimun Rosandić koji je jednom prilikom izjavio:
” Mi učenici Muške zanatske škole – maranguni – odlučili smo osnovati nogometni klub. Igrali smo za gušt, ali i iz protesta prema svakom zlu. Dugo smo smišljali kako dati ime klubu, meni je prvome palo napamet ime – Anarhist! Poslin smo ga skratili u Anarh. Učinilo mi se da je to najbolje ime, jer je ono u sebi imalo i – ništo drugo! A šta drugo? E, neka to drugi misle! “.

RNK Split – koji je sljednik Anarha, često zovu “mlađi” nogometni klub u Splitu jer je osnovan godinu dana poslije Hajduka. Anarh je igrao na Musinoj livadi gdje su se učenici Zanatske škole i inače okupljali.

 

 

No comments yet.